Turska: Ako otvorimo vrata, nijedna vlada u Evropi neće izdržati migrantski val

Odnosi Švicarska i Evropske unije su napeti nakon što su se 2014. Švicarci izjasnili za uvođenje godišnjih kvota migranata (Arhiva)

Ministar unutrašnjih poslova Turske Suleyman Soylu izjavio je da je Evropa napustila Tursku da se sama nosi s problemom ilegalnih migranacija, javlja Anadolija.

“Kada bi Turska otvorila svoja vrata, nema te vlade u Evropi koja bi mogla izdržati migrantski val duže od šest mjeseci”, rekao je Soylu.

Dodao je da će oni koji žele pretvoriti Tursku u središte ilelaglnih migranata, na kraju platiti cijenu za ravnodušnost.

“Nije dovoljno tapšati Tursku po leđima. Oni će kritikovati Tursku iz svojih fotelja u Evropskom parlamentu i ponašati se kao ljevičari prije 300 godina”, rekao je turski ministar.

Obećano šest milijardi eura pomoći

Turska se nalazi na glavnoj ruti kojom migranti pokušavaju ilegalno ući u Evropu, a posebno od 2011. godine i početka rata u Siriji.

Zvanična Ankara je optužila EU da nije ispunila svoje obaveze iz sporazuma postignutog 2016. godine između Turske i Unije.

EU i Turska su postigli sporazum o zaustavljanju ilegalne migracije preko Egejskog mora i poboljšanje uslova za više od tri miliona sirijskih izbjeglica u Turskoj. EU je obećala šest milijardi eura za izbjeglice i da će do kraja 2018. godine pustiti drugu tranšu od tri milijarde eura.

Izvor: Agencije