Trump: Xi djelovao odgovorno u Hong Kongu

Nadam se da će Xi učiniti pravu stvar, rekao je Trump (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump vjeruje da je njegov kineski kolega Xi Jinping djelovao “vrlo odgovorno” u vezi prosvjeda u Hong Kongu, pokrenutih zbog predloženog zakona o izručenju koji bi omogućio slanje stanovnika te autonomne regije na suđenje u Kinu, prenosi Reuters.

“Trenutno radimo na trgovinskim dogovorima. Vidjet ćemo se što će se dogoditi”, rekao je američki predsjednik novinarima u Bijeloj kući prije susreta s pakistanskim premijerom Imranom Khanom. 

Hong Kong je već dva mjeseca poprište ponekad nasilnih prosvjeda, najveće krize otkad su Britanci 1997. godine vratili taj grad Kini pod uvjetom demokratskih sloboda prema formuli “jedna država, dva sustava”. 

“Znam da je to vrlo važna situacija za predsjednika Xija”, kazao je Trump i dodao kako bi ih “Kina mogla zaustaviti ako bi to htjela”. 

“Mislim da je kineski predsjednik Xi djelovao odgovorno, veoma odgovorno. Nadam se da će učiniti pravu stvar”, rekao je Trump.

Demonstracije postale nasilne 

Prosvjedi u bivšoj britanskoj koloniji počeli su 9. lipnja zbog nezadovoljstva zakonom koji je trebao omogućiti izručenje osumnjičenika Kini. Stanovnici Hong Konga smatraju da bi to potkopalo pravosudnu neovisnost te pokrajine i izložilo ljude opasnostima političkih optužnica. 

Od zakona se u međuvremenu nominalno odustalo, no prosvjednici traže njegovo potpuno povlačenje i ostavku upraviteljice Hong Konga Carrie Lam.

Njihovi zahtjevi su se proširili i na zadržavanje demokratskih stečevina i sloboda, poput slobode govora i neovisnosti sudstva. 

Prosvjedni val je u nedjelju postao nasilan kad su skupine muškaraca, većinom u bijelim majicama, nasrnule na protuvladine prosvjednike palicama, štapovima i metalnim šipkama u trenutku dok su se vraćali kući nakon još jednog skupa. 

Izvor: Agencije