Policija suzavcem i gumenim mecima protiv demonstranata

Glavni zahtev jučerašnjeg protesta bila je nezavisna istraga policijske oštre taktike na prethodnim protestima (EPA)

Demonstracije u Hong Kongu postale su nasilne jučer nakon što je policija bacala suzavac i gumene metke na građane koji su nastavili s protestom do kasno u noć, dok su putnike u metrou napale maskirane osobe na čijoj su meti očigledno bili prodemokratski demonstranti, prenose agencije.

Bacanje suzavca na demonstrante najnoviji je sukob policije i građana koji više od mjesec dana izlaze na ulice protiveći se prijedlogu zakona o izručenju i tražeći reformu izbornog sistema u toj autonomnoj kineskoj teritoriji.

Glavni zahtev jučerašnjeg protesta bila je nezavisna istraga policijske oštre taktike na prethodnim protestima.

„Na ovom maršu nam je glavni prioritet zahtjev za nezavisnom istragom. Policijska zloupotreba moći nije samo nastavljena, već je eskalirala“, za Al Jazeeru kaže Bonnie Leung iz Fronta za građanska ljudska prava.

„Društvo zaista treba ići dalje, a to se može postići nezavisnom istragom sa povjerljivim sudijom. Samo detaljan izvještaj može pokriti sve sukobe.“

Suzavac i kamenje

Protestna šetnja je bila mirna kada su demonstranti stigli do tačke do koje je policija odobrila protest, ali su hiljade okupljenih nastavile dalje, ka distriktima u kojima su najvažnije Vladine zgrade i kompanije.

Stigli su i do takozvane Kancelarije za vezu koja u Hong Kongu predstavlja kinesku komunističku Vladu. Tu zgradu su gađali jajima, a sigurnosne kamere na njoj isprskali su sprejom. Nacionalni grb Kine, koji se nalazi na prednjem dijelu te zgrade, ofarbali su crnom bojom.

Kineska državna televizija objavila je saopćenje Kancelarije za vezu koja ja navela kako su demonstranti „otvoreno doveli u pitanje autoritet centralne (kineske) Vlade i dotakli krajnju tačku principa jedna država, dva sistema“.

Policija je kasnije bacala suzavac na demonstrante kako bi ih rastjerala. Demonstranti su se raspršili, a neki su se ponovo uputili ka poslovnom distriktu.

Policija koja je ostala na ulicama, sa štitovima, navela je da su demonstranti bacali kamenice i molotovljeve koktele na njene pripadnike i napali centralnu policijsku stanicu.

Napad u metrou

Lokalni mediji objavili su videosnimak na kojem se vidi kako maskirane osobe napadaju putnike u metrou. Među putnicima su bili demonstranti u prepoznatljivoj crnoj odeći i žutim šljemovima. Napadači su bili obučeni u bijelo i imali su „fantomke“ na glavi. Učesnici kontraprotesta, održanog u znak podrške policiji dan ranije, nosili su bijelu odjeću.

Organizatori protesta saopćili su kako je jučer na ulice izašlo 430.000 ljudi, dok je policija navela da ih je u udarnom periodu bilo 138.000.

Masovni protesti počeli su u prvoj polovini juna zbog prijedloga zakona o ekstradiciji koji je predviđao izručenje osumnjičenih Pekingu. Protivnici tog zakona navode kako prava osumnjičenih u kineskom sistemu ne bi bila poštovana.

Šefica Vlade Hong Konga Carrie Lam proglasila je taj prijedlog zakona mrtvim, ali su demonstracije nastavljene zbog njenog odbijanja da ga zvanično povuče, dok mnogi traže njenu ostavku.

Kada ga je 1997. godine Velika Britanija predala Kini, Hong Kongu je garantirano pravo da narednih 50 godina zadrži sopstveni socijalni, pravni i politički sistem, po formuli „jedna zemlja, dva sistema“. Međutim, vladajući kineski komunisti sve više odstupaju od tog dogovora i insistiraju na izmjenama zakona, nepopularnim u Hong Kongu.

Izvor: Al Jazeera i agencije