Otkrivena vrsta kornjače koja svijetli u mraku

Naučnici na Filipinima se nadaju da će pronaći još primjeraka iste biofluorescentne kornjače (EPA)

Pomorski biolozi otkrili su oko Solomonskih ostrva vrstu kornjače koja svijetli u mraku i ima neobičnu sposobnost biofluorescencije, odnosno emitovanja svjetla u različitim bojama, kao što su zelena i crvena.

Bioflourescencija se proučava tek desetak godina, a otkriće kornjače sa kljunom jastreba kod Solomonskih ostrva je prvo takve vrste, prenosi Solomon Times.

Tim biologa ne zna sa sigurnošću zašto kornjače posjeduju ovu jedinstvenu sposobnost, ali se zna da je druge vrste koriste da bi komunicirale između sebe ili za kamuflažu.

Pomorski biolog Alexander Gaos kaže da korali često imaju biofluorescenciju, tako da je moguće da kornjače imaju ovu crtu kako bi se uklopile u okolinu. 

Vide li kornjače boje?

Naredni korak u razumijevanju drugih njihovih sposobnosti biće da biolozi prouče oči kornjača koje svijetle u mraku kako bi utvrdili da li one zapravo vide fluorescentne boje koje emituju.

Tim biologa će proučiti i hemijsku reakciju u kornjačama da bi ustanovio šta uzrokuje fluorescenciju.

Naučnici na Filipinima se nadaju da će pronaći još primjeraka iste biofluorescentne kornjače u svojim vodama.

Ovo jedinstveno otkriće lako bi moglo da vodi do ogromnih otkrića u drugim životinjama koje imaju nepoznate sposobnosti, navodi Solomon Times.

Izvor: Agencije