Evropska unija bez dogovora za kontrolu migracija

Migranti
Brod je spasio blizu 100 osoba koje su se nalazile u gumenom čamcu približno 50 kilometara od libijske obale (AP)

Na neformalnom susretu ministara država Europske unije, koji je održan u ponedjeljak u Parizu, nije postignut dogovor o mehanizmu kojim bi se kontrolirale migracije i riješilo pitanje migranata spašenih na Sredozemnom moru. 

“Mislim da još nismo postigli naš cilj, no uspjeli smo stići dalje nego ikad”, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas nakon sastanka, javlja agencija dpa.

U isto vrijeme je humanitarna organizacija Liječnici bez granica – MSF objavila da pristup EU-a prema ljudima koji bježe iz Libije rezulitira “organiziranom ljudskom patnjom golemih razmjera”.

Time što su povukli svoje spasilačke brodove i sprječavaju rad brodova humanitarnih organizacija, europske države ustraju na “smrtonosnoj logici” koja znači da su “za izbjeglice i migrante jedine predviđene opcije utapanje ili nasilni povratak u Libiju”, kazala je Joanne Liu, predsjednica MSF-a.

Prekrcani brodovi i čamci

Sukobima pogođena Libija postala je glavna tranzitna točka za migrante iz Afrike koji žele stići u Europu.

Mnogi od njih preko mora kreću na prekrcanim brodovima i čamcima.

No Malta i Italija, prve države na tom putu, uporno zabranjuju spasilačkim brodovima da ulaze u njihove luke, strahujući da će ih europski partneri ostaviti da se sami brinu za one koji su spašeni.

Dio spasilačkih brodova ipak je uspio uploviti, nakon što bi članice EU-a postizale ad hoc dogovore o raspodjeli spašenih.

“Natezanje oko spašavanja na Mediteranu mora stati”, upozorio je Maas i istaknuo potrebu stvaranja “koalicije voljnih”.

Utopilo se 426 migranata ove godine

Francuski ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner prošli je tjedan najavio kako je cilj susreta u ponedjeljak bio dobivanje potpore oko 15 članica EU-a za spomenuti mehanizam.

Maas je naglasio kako će idući korak biti susret europskih ministara unutarnjih poslova, nakon kojeg će uslijediti još jedan susret ministara vanjskih poslova u Bruxellesu.

Nije otkrio kad će se to dogoditi.

Prema Međunarodnoj organizaciji za izbjeglice – IOM, ove se godine u Mediteranu utopilo 426 migranata, što je manje od 1.109, koliko ih je stradalo u istom razdoblju prošle godine.

Izvor: Agencije