Masovni protesti u Hong Kongu: Traži se istraga policijskog nasilja

Vlada je privremeno povukla zakon iz procedure no demonstranti traže njegovo potpuno povlačenje (EPA)

Deseci hiljada demonstranata u Hong Kongu izašli su u nedjelju na ulice kako bi zahtijevali potpuno povlačenje kontroverznog zakona o izručenju i punu istragu policijskog nasilja na ranijim protestima.

Demonstranti su se usmjerili na ponašanje policije čija je zadaća bila kontrola masovnih demonstracija koji potresaju taj poluautonomni kineski grad i koji su nerijetko završavali nasilnim obračunima s policijom.

Demonstranti zahtijevaju uspostavu nezavisne komisije koje bi istražilo postupke policije uključujući ispaljivanje gumenih metaka, suzavac i biber sprej, prenosi agencija Hina.

Postoje video zapisi na kojima se vidi kako policija udara nenaoružane demonstrante palicama i štitovima.

Pravosudna nezavisnost

Milioni ljudi počeli su početkom juna izlaziti na ulice demonstrirajući protiv zakona o izručenju koji bi omogućilo izručivanja stanovnika Hong Konga na suđenja u druge dijelove Kine.

Tvrde da bi to potkopalo pravosudnu nezavisnost bivše britanske kolonije i izložilo ljude opasnostima političkih optužnica.

Vlada je privremeno povukla zakon iz procedure no demonstranti traže njegovo potpuno povlačenje te ostavku upraviteljice Hong Konga Carrie Lam.

Demonstranti su se žalili da je policija u nedjelju skratila planiranu rutu njihova kretanja kako bi se spriječilo da dođu do vladinih zgrada  ispred kojih su postavljene ogromne barikade.

Izvor: Agencije