FT: Zašto Erdogan ne bi trebao podrivati NATO

Recep Tayyip Erdogan kaže kako Donald Trump neće Turskoj nametnuti sankcije zbog kupovine sistema S-400 (Reuters)

Britanski list Financial Times skrenuo je pažnju u svom uvodniku u utorak na susrete koje je američki predsjednik Donald Trump održao na samitu G20 u Osaki u Japanu, a posebno na susret s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

Turski predsjednik je izjavio novinarima kako mu je predsjednik SAD-a rekao da se njegova država neće suočiti s američkim sankcijama zbog kupovine ruskog protuzračnog sistema S-400.

Erdogan je, također, kazao da bi prve pošiljke trebale stići u roku od deset dana, piše FT u uvodniku pod naslovom “Turska i Amerika idu prema ozbiljnoj krizi, Erdogan ne bi trebao podrivati NATO ruskim protuzračnim sistemima”.

Diplomatski trijumf Vladimira Putina

Prema FT-u, ovaj dogovor bi mogao predstavljati usporeni negativni proces između Turske i SAD-a, koji bi na kraju mogao dovesti do velikog sudara, pošto se američki Kongres vjerovatno neće složiti s Trumpovim stavom o sankcijama.

Washington je u više navrata jasno stavljao do znanja da Turska ne može kupiti i američke borbene avione F-35 i ruski odbrambeni raketni sistem S-400, upozorivši da će Turska, kao članica NATO saveza, biti pogođena Zakonom o suzbijanju američkih protivnika putem sankcija – CAATSA ako stane na stranu Rusije.

Sjedinjene Američke Države već su obustavile obuku turskih pilota na avionima F-35, pored toga što su zaustavile i prijevremenu isporuku stotinjak borbenih aviona ovog modela.

Sporazum o kupovini raketnog sistema S-400 bio je diplomatski trijumf ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegove kampanje “potkopavanja zapadne kohezije”, piše FT.

Ako se ove raketne baterije razmjeste po Turskoj, to će omogućiti Rusiji da dobije informacije o avionima F-35, koji će postati glavni borbeni avion Saveza.

Turska, kao i svaka suverena država, ima pravo donositi vlastite odluke o nabavci odbrambenog oružja, ali kao članica NATO saveza, nema pravo praviti jaz u solidarnosti i sigurnosti unutar Saveza.

Princip na kojem se temelji Savez glasi “Svi za jednog, jedan za sve”.

Pored toga, Trump mora pokazati neku vrstu poštivanja ovog principa, umjesto da se fokusira na prodaju američkog oružja.

Nedavno je SAD ponudio Turskoj proturaketni sistem Patriot, kao alternativu za ruski S-400, ali je Moskva ponudila Ankari udio u razvijanju sljedeće generacije ovog sistema, S-500.

U tekstu se zaključuje da se Erdogan, zbog krize u Siriji i rata protiv Kurda, počeo osjećati kao dužnik svom ruskom kolegi, uvlačeći svoju državu u klimavi savez s Rusijom i Iranom u Siriji.

Tursko prisustvo i rusko odobrenje

Ako Erdogan napusti svog ruskog kolegu u ovom sporazumu o kupovini sistema S-400, Putin bi mogao pojačati svoju ofanzivu na posljednje pobunjeničke enklave su Siriji u Idlibu, gdje Turska ima desetak vojnih položaja.

Prema tome, tursko prisustvo na ovom području ovisi o ruskom odobrenju.

Ako se Erdogan zaista želi suprotstaviti Washingtonu, neće biti dovedena u pitanje samo nabavka aviona F-35, nego i članstvo njegove zemlje u NATO savezu.

Prema tome, Erdogan bi trebao prestati vjerovati Trumpovim prevrtljivim izjavama, zaključuje se u tekstu Financial Timesa.

Izvor: Financial Times