Trump: SAD trenutno ne razmatra sankcije Turskoj

Donald Trump
Donald Trump je tvrdio da je porodica Joea Bidena na neprikladan način imala koristi od veza s Kijevom (EPA)

Sjedinjene Američke Države trenutno ne razmatraju sankcije Turskoj zbog njene kupovine ruskog sistema protivzračne odbrane S-400, izjavio je predsjednik SAD-a Donald Trump, dan nakon što je Bijela kuća saopćila da je ta kupovina učinila nemogućim prisustvo Ankare u programu F-35.

Ibrahim Kalin, glasnogovornik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, izrazio je nelagodnost zbog odluke Washingtona da ukloni Tursku iz zajedničkog programa, prenio je CNN Turk.

On je rekao da su odnosi između NATO saveznika ne mogu ostati zdravi uz jednostrane odluke, prenosi Reuters.

Sjedinjene Američke Države su ranije potvrdile da neće isporučiti avione F-35 Turskoj zbog kupovine ruskog raketnog sistema S-400, koji će služiti za “otkrivanje tehnoloških tajni”, saopćila je Bijela kuća.

Washington nastavlja saradnju s Ankarom

Washington će nastaviti sarađivati s Ankarom, “uprkos negativnom utjecaju interne operativnosti Turske” s NATO-om, dodaje se u saopćenju, prenosi Beta.

“F-35 ne može koegzistirati s ruskom platformom za prikupljanje obavještajnih podataka” koja će se koristiti za otkrivanje tehnoloških tajni, dodala je Bijela kuća.

Američko Ministarstvo odbrane je Turskoj dalo rok do 31. jula da odustane od ruskog raketnog sistema, jer će u suprotnom biti isključena iz programa za proizvodnju aviona F-35, u kojem je Turska učestvovala od njegovog pokretanja.

Izvor: Agencije