Naučnici: Najtopliji juni u svijetu od početka mjerenja

Globalni klimatski izvještaj NOAA pokazuje da su temperature tla i okeana 0,95 stepeni iznad prosjeka za 20. stoljeće (EPA)

Podaci koje su objavili američki naučnici za juni pokazuju da su temperature širom svijeta rekordne za taj mjesec.

Juni 2019. godine najtopliji je u proteklih 140 godina, koliko se mjere i bilježe temperature, pokazuje analiza Nacionale uprave za okeane i atmosferu – NOAA.

Raniji rekord je držao juni 2016. godine.

Mjerenje za juni pokazuje da se radi o 414. mjesecu zaredom i 43. junu zaredom u kojemu su prosječne globalne temperature iznad prosjeka, prema bazi podataka NOAA.

Podaci. koji su u skladu s drugim službenim analizama. pokazuju kontinuirani trend zagrijavanja. koji bi mogao postaviti 2019. godinu na mjesto jedne od najtoplijih godina od 1880-ih.

Drugi najniži nivo leda

Globalni klimatski izviještaj NOAA za juni pokazuje da su temperature tla i okeana 0,95 stepeni Celzija iznad prosjeka za 20. stoljeće od 15,5 stepeni.

Rekordno visoke temperature tokom juna 2019. godine zabilježene su u dijelovima centralne i istočne Evrope, Sjeverne Rusije, Azije, Afrike, Južne Amerike i iznad dijelova Indijskog, Tihog i Atlantskog okeana, prema NOAA.

Izvještaj NOAA za juni 2019. godine također procjenjuje nivo arktičkog leda.

U tom mjesecu zabilježena je drugi najniži nivo leda u junu u proteklu 41 godinu, odnosno 10 posto ispod prosjeka za razdoblje 1981-2010.

Izvor: Agencije