UN: UAE i S. Arabija ne uplaćuju pomoć, stanovnišvo Jemena umire

Početkom aprila epidemija kolere je ponovno izbila u Jemenu (Reuters)
Početkom aprila epidemija kolere je ponovno izbila u Jemenu (Reuters)

Jemenci umiru od kolere, gladi i drugih bolesti zato što Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati ne ispunjavaju obećanje o finansiranju dato početkom godine, upozorili su zvaničnici Ujedinjeih nacija.

Mark Lowcock, UN-ov koordinator za humanitarnu pomoć, rekao je da je većina od 40 zemalja koje su se obavezale pomoći Jemen izvršilo uplate novca osim Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije.

„Oni koji su dali obećanje o najizdašnijoj pomoći – jemenski susjedi i članovi koalicije – do sada su uplatili samo skroman dio od oobećanih sredstava“, rekao je Lowcock, misleći pri tom na koaliciju UAE, Saudijske Arabije i drugih koji se bore u Jemenu.

Epidemija kolere

Početkom aprila epidemija kolere je ponovno izbila u Jemenu.

Broj pacijenata za koje se sumnja da su oboljeli od te bolesti udvostručio se tokom proteklog mjeseca.

Zbog toplog i vlažnog vremena epidemija se širi, a jemenski zdravstveni sistem je uništen u višegodišnjem ratu.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Epidemija kolere je ponovno izbila u Jemenu. Broj pacijenata za koje se sumnja da su oboljeli od te bolesti udvostručio se tokom proteklog mjeseca. Zbog toplog i vlažnog vremena epidemija se širi, a jemenski zdravstveni sistem je uništen u višegodišnjem ratu.

Humanitarna organizacija upozorava da je Jemen na rubu druge epidemije kolere. Prošle godine ovom bolešću zarazilo se više od milion stanovnika ove države. Samo u prvoj sedmici jula registrovano je 3.000 novih slučajeva.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO