UN traži da Mađarska premjesti djecu iz kampova koji nalikuju zatvorima

U kampovima na mađarskoj južnoj granici nalazi se 280 ljudi, od kojih je 60 posto djece (EPA)

Felipe Gonzalez Morales, posebni izvjestitelj Ujedinjenih naroda za ljudska prava migranata, pozvao je Mađarsku da premjesti porodice koje traže azil iz tranzitnih zona na granici sa Srbijom koje nalikuju zatvorima u druge ustanove u Mađarskoj, za koje je kazao da su prazne.

Migranti koji dolaze u Evropsku uniju preko južne granice sa Srbijom zadržani su u posebnim kampovima, koji se zovu tranzitne zone, dok su njihovi zahtjevi za azilom na čekanju, praksa koju je UN do sada kritizirao.

Morales je rekao prošle sedmice kako se u dva takva kampa na mađarskoj južnoj granici nalazi 280 ljudi, od kojih je 60 posto djece.

Orbanova antimigrantska politika

On je, predstavljajući prve rezultate izvještaja o postupanju prema migrantima na konferenciji za novinare, naglasio kako djeca ne trebaju biti zatvorena na temelju njihovog statusa migranata.

Izvještaj otkriva “vrlo ograničavajuće” uslove za osobe koje se nalaze u kampovima, rekao je Morales i dodao kako je posjetio niz drugih mjesta na kojima bi se moglo smjestiti djecu i njihove porodice, a koje su gotovo prazne.

Premijer Viktor Orban vodi nacionalističku Vladu sa snažnom protumigrantskom platformom, koja dominira od kako su 2015. godine stotine hiljada migranata pokušale kroz Mađarsku doći do Evrope.

Morales tvrdi da su tražitelji azila i dalje smješteni u “uslovima nalik zatvoru” u tranzitnim zonama, s bodljikavom žicom, koja se nalazi čak i na krovovima prostora u kojima su smještena djeca, te kako takav način postupanja može biti pokušaj zastrašivanja tih ljudi.

“Bojim se da su svim ljudima koji su zadržani ondje, bez obzira na njihovu dob, to čini kao zastrašivanje”, rekao je Morales, dodajući kako ga činjenica da ljudi mogu napustiti zonu u smjeru Srbije “ne sprečava da kaže da su to mjesta pritvora”.

Nedostaje nezavisnog monitoringa

Morales kaže kako Orbanova Vlada, koja je omogućila neometani monitoring svih mjesta koja je htio posjetiti, nije ponudila razloge zašto su djeca s porodicama ondje zadržana.

On je za agenciju dpa istaknuo kako u tranzitnim zonama nedostaje nezavisnog monitoringa.

Pozvao je Orbanovu Vladu da obustavi proglašeno vanredno stanje zbog masovnog priljeva migranata, jer za to više ne postoje uslovi.

Nikakva takva regulacija u svakom slučaju ne bi smjela ugroziti ljudska prava, dodao je Morales.

Izvor: Agencije