Novi pokušaj blokade prodaje američkog oružja Saudijskoj Arabiji

Donald Trump i Mohammed bin Salman na samitu G20 u Japanu (Reuters)
Donald Trump i Mohammed bin Salman na samitu G20 u Japanu (Reuters)

Zastupnički dom američkog Kongresa odobrio je tri rezolucije koje za cilj imaju blokirati prodaju oružja i navodećih raketa Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Jordanu, a koju je planirao predsjednik SAD-a Donald Trump.

Ovo je nova politička kritika Trumpovih odnosa sa Saudijskom Arabijom zbog sve većih kršenja ljudskih prava u zaljevskoj kraljevini i sve većeg broja žrtava u ratu u Jemenu u kojem Rijad učestvuje.

Pozivajući se na vojne tenzije s Iranom u maju, Trump je koristio “vanredne” rupe u američkom zakonu kontrole oružja da zaobiđe Kongres i dogovori prodaju više od osam milijardi dolara vrijednog oružja Saudijskoj Arabiji, UAE-u i Jordanu.

Očekuje se Trumpov veto

Na ovaj način je zaobišao američki zakon po kojem Kongres ima ovlasti da prekontrolira sve veće prodaje naoružanja i opreme.

Mnogi političari smatraju Trumpove tvrdnje o vanrednoj situaciji pretjerivanjem i ističu kako većina prodatog oružja ne može biti isporučena mjesecima, pa i godinama.

Zastupnički dom poslao je tri od 22 zajedničke rezolucije neodobravanja predsjednikovih dogovora koje su usvojene u Senatu ka Trumpu, a očekuje se da on stavi veto na mjere.

Lider većine u Domu Steny Hoyer, demokrata, kaže kako su ove tri rezolucije “najbitnije”, jer mogu otkazati ugovore za oružje koje bi se moglo koristiti u ratu u Jemenu.

Tri ugovora se odnose na planove američkog proizvođača oružja Raytheona da izgradi postrojenje u Saudijskoj Arabiji gdje bi se sastavljale “pametne bombe Paveway”, vrsta oružja koje se navodi laserom i GPS-om, a koje je uništilo autobus u Jemenu 2018. godine i ubilo više od 40 dječaka.

Ubistvo Jamala Khashoggija

Nepoznato je da li Kongres ima dovoljno glasova da ukine veto, no ovo je jak znak upozorenja mogućih problema u američko-saudijskim odnosima, jer je sve veće protivljenje poslovanju s kraljevstvom.

Glasanje Zastupničkog doma u srijedu je najnoviji potez Kongresa u izražavanju protivljenja američkoj podršci Saudijskoj Arabiji od ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija oktobra 2018. godine.

On je ubijen po ulasku u saudijski konzulat u turskom gradu Istanbulu početkom oktobra prošle godine.

Prema izvještajima, američke obavještajne službe zaključile su kako je saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman naredio ubistvo, što saudijski zvaničnici negiraju.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio je prijedlog zakona o jednogodišnjoj zabrani prodaje određenog oružja Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Cilj ovog poteza je ograničiti opskrbu oružjem koje se koristi za rat u Jemenu. Da bi zakon stupio na snagu, potrebno je da ga usvoji Senat i potpiše predsjednik Donald Trump.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO