Irska ne želi ukinuti ljetno računanje vremena

Da bi prijedlog Evropskog parlamenta postao zakon treba podrška 55 posto zemalja članica Evropske unije (EPA)
Da bi prijedlog Evropskog parlamenta postao zakon treba podrška 55 posto zemalja članica Evropske unije (EPA)

Irska će se usprotiviti prijedlogu Evropske unije o ukidanju pomicanja sata naprijed u proljeće i vraćanja na astronomsko vrijeme na jesen – takozvano ljetno i zimsko računanje vremena, pribojavajući se da bi, u suprotnom, taj otok zbog Brexita mogao biti podijeljen u dvije vremenske zone.

Unija je prvi put primijenila jedinstveni ljetni režim 1980. godine, kako bi se zajamčio ujednačeni pristup pomicanju sata na zajedničkom tržištu, no Evropski parlament je u martu ove godine izglasao da se od 2021. godine ukine sezonsko pomicanje sata.

Prema nacrtu zakona kojeg su prihvatili zastupnici EP-a, članice EU-a koje odluče zadržati ljetno računanje vremena zadnji će put sat pomaknuti posljednje nedjelje u martu 2021. godine.

Države koje žele zadržati standardno, astronomsko (zimsko) računanje zadnji će put prilagoditi sat posljednje nedjelje u oktobru 2021. godine.

Nepotrebni problemi za građane

Kako bi zakonodavni prijedlog EP-a postao zakon, trebat će se osigurati podrška 55 posto zemalja članica EU-a, koje predstavljaju najmanje 65 posto stanovništva Unije.

Ako bi Velika Britanija nakon Brexita zadržala ljetno računanje vremena, Republika Irska i Sjeverna Irska, koja je dio Velike Britanije, bile bi pola godine u različitim vremenskim zonama.

Irski ministar pravosuđa Charkie Flanagan je kazao da bi to “izazvalo nepotrebne probleme za ljude koji žive na granici te za ekonomiju na cijelom otoku”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO