Iran: Sankcije SAD-a su ekonomski terorizam

Ekonomski terorizam namjerno cilja civile kako bi postigao nelegitimne političke ciljeve, kaže Mohammad Javad Zarif (EPA)

Ministar vanjskih poslova Irana Mohammad Javad Zarif kritizirao je u New Yorku američke sankcije uvedene Teheranu i ocijenio da one predstavljaju ekonomski terorizam.

Na forumu Ujedinjenih naroda o održivom razvoju, on je rekao da “ekonomski terorizam namjerno cilja nedužne civile kako bi postigao nelegitimne političke ciljeve”, prenosi Beta.

Poslije povlačenja iz međunarodnog nuklearnog sporazuma Irana i velikih sila prije godinu dana, Sjedinjene Američke Države su Teheranu ponovo uvele oštre sankcije na izvoz nafte.

Sankcije su pogoršale ekonomsku krizu, zbog koje je potonula vrijednost iranske valute.

Povećano obogaćivanje uranija

Sporazumom koji je 2015. godine potpisao sa šest velikih sila, SAD-om, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom i Njemačkom, Iran je pristao da ograniči aktivnosti na obogaćivanju uranija, a zauzvrat su mu ukinute međunarodne sankcije.

Iran je nedavno počeo obogaćivati uranij iznad granice postavljene tim sporazumom.

Teheran je saopćio da bi mogao obustaviti takvo ponašanje ako ostale potpisnice sporazuma predlože ekonomske podsticaje koji bi efikasno ublažili američke sankcije.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada