Pentagon uznemiren zato što Turska kupuje S-400

Obuka se održava u vojnom kompleksu u ruskom gradu Gačinu (EPA)

Mark Esper, kandidat američkog predsjednika Donalda Trumpa za novog ministra odbrane, izjavio je da je uznemiren zbog odluke Turske da prkosi SAD-u kupovinom raketnog sistema S-400 od Rusije.

“Veoma je obeshrabrujuće to kako su se zanijeli u proteklih nekoliko godina”, rekao je on na saslušanju u Odboru američkog Senata za oružane službe o njegovoj kandidaturi.

Trump je ranije izjavio da SAD neće prodati borbene avione F-35 Turskoj, pošto je Ankara odlučila kupiti raketni sistem S-400 od Rusije, prenosi AP.

Sjedinjene Američke Države su u više navrata upozorile Tursku da će nametnuti sankcije toj zemlji članici NATO-a i isključiti je iz programa borbenog aviona F-35 ako Ankara ne odustane od kupovine S-400.

Zaustavljena obuka turskih pilota

Sporazum koji su Turska i Rusija postigle o kupoprodaji raketnih sistema S-400 izazvao je oštre kritike iz SAD-a, što je dovelo do tenzija u američko-turskim odnosima.

Zvanični Washington tvrdi da će nabavka sistema S-400 ugroziti tursku poziciju u projektu vojnih aviona F-35.

Turska tvrdi da sisteme S-400 neće inkorporirati u sisteme NATO-a i da ni na koji način neće ugroziti saveznike.

Zvanična Ankara je pozvala na formiranje zajedničke stručne komisije sa zadatkom da se utvrdi da li pitanje S-400 izaziva tehničke probleme.

Pentagon je u junu saopćio da je obuka turskih pilota na borbenim avionima F-35 zaustavljena u američkoj zračnoj bazi u Arizoni nakon što je Turska kupila S-400.

Izvor: Agencije