Njemačka dobila novu ministricu odbrane

Annegret Kramp-Karrenbauer će na dužnosti šefice državne odbrane morati zadobiti povjerenje njemačke vojske (Arhiva)

Annegret Kramp-Karrenbauer, predsjednica Kršćanske demokratske stranke – CDU njemačke kancelarke Angele Merkel, koju smatraju njenom nasljednicom, nova je ministrica odbrane Njemačke, a na ovu poziciju stupila je tokom današnje ceremonije u Berlinu, prenose agencije.

Ona je na ovu poziciju došla umjesto Ursule von der Leyen, koja je u utorak izabrana za predsjednicu Evropske komisije, dodaju agencije.

Annegret Kramp-Karrenbauer, koju kraće zovu AKK, položila je zakletvu u srijedu, prilikom preuzimanja dužnosti od svoje prethodnice u Gornjem domu Parlamenta (Bundesrat) u Berlinu.

Usrula von der Leyen, koja je rekla kako će sa dužnosti ministrice odbrane, koju je vršila od 2013. godine, odstupiti u srijedu, izabrana je u utorak tijesnom većinom za predsjednicu EK-a.

Prva ministarska dužnost

AKK službeno preuzima dužnost na dan kada kancelarka Angela Merkel slavi 65. rođendan.

Za Kramp-Karrenbauer je ovo prva ministarska dužnost.

Njeno imenovanje je iznenadilo mnoge u Berlinu, koji su očekivali da će Ministarstvo odbrane preuzeti Jens Spahn, konzervativni ministar zdravstva.

Kramp-Karrenbauer će na dužnosti šefice državne odbrane morati zadobiti povjerenje njemačke vojske, koja je bila veoma kritična prema njenoj prethodnici.

Među glavnim zadacima nove ministrice bit će obnova opreme Bundeswehra, koja je u lošem stanju.

Izvor: Agencije