EU čini sve da opstane sporazum o nuklearnom programu

Želimo da se Iran vrati sporazumu, kazao je francuski šef diplomatije (EPA)

Evropljani su odlučili da sve učine kako bi opstao međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu, ali nemogućnost zaobilaženja američkih sankcija ostavlja malo prostora da se odgovori na očekivanja Irana, upozorili su šefovi diplomatija Evropske unije na sastanku u Briselu.

“Sporazum još nije mrtav, a EU želi Iranu ostaviti mogućnost da ukine mjere koje nisu u skladu sa sporazumom”, rekao je šef britanske diplomatije Jeremy Hunt po dolasku na sastanak, prenosi Beta.

Njegov francuski kolega Jean-Yves Le Drian ocijenio je da je Iran donio loše odluke kao reakciju na lošu odluku Sjedinjenih Američkih Država o povlačenju iz sporazuma i uvođenju sankcija koje ekonomski pogađaju Iran.

“Želimo da se Iran vrati sporazumu”, dodao je francuski ministar.

Nezadovoljni Evropljani

Evropljani nisu zadovoljni odlukom Teherana da obogaćuje uranij na najmanje 4,5 posto, što je iznad ograničenja prema sporazumu, dok Iran traži od Evrope “praktične efikasne i odgovorne mjere” o spašavanu sporazuma.

“Insistiramo na reciprocitetu prava i zadataka između potpisnica sporazuma iz 2015. godine”, izjavio je glasnogovornik iranske diplomatije Abbas Musawi.

Prema njegovim riječima, nije realno očekivati da se Iran vrati uvjetima prije 8. maja 2019. godine, a da “Evropljani ne pokažu političku volju i sposobnost i dozvole Iranu da u praksi iskoristi sporazum”.

Glasnogovornik iranske organizacije za atomsku energiju Behrouz Kamalvandi izjavio je da bi se Iran mogao vratiti “na situaciju prije zaključivanja sporazuma u julu 2015. godine” ukoliko Evropljani i Amerikanci ne žele djelovati u skladu s obavezama prema sporazumu.

Sporazum o iranskom nuklearnom sporazumu zaključili su 2015. godine u Beču Iran i šest velikih sila – SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka, poslije 12 godina krize o tom programu.

Izvor: Agencije