Assadove snage ubile najmanje devet civila u Idlibu

Pokrajina Idlib ima oko tri miliona stanovnika i posljednje je uporište boraca ISIL-a (EPA)

Najmanje devetoro civila je ubijeno, a 14 je ranjeno u zračnim napadima koje su snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada izvele na području deeskalacijske zone u Idlibu, javlja Anadolu Agency (AA).

Režimske snage od jutros izvode zračne napade na sela u distriktima Jisr al-Shugur i Khan Shaykhun.

Lokalna civilna zaštita Bijele beretke saopćila je da je, prema prvim informacijama, u napadima ubijeno najmanje devetoro, a ranjeno 14 civila.

Spasilačke ekipe pretražuju ruševine i strahuju da bi bilans stradalih mogao rasti.

Za tri dana ubijeno najmanje 25 civila

U Idlibu, kao utvrdi sirijske opozicije, živi oko četiri miliona stanovnika i interno raseljenih koji su meta stalnih režimskih napada. U napadima u protekla tri dana ubijeno je najmanje 25 civila.

Uz posredstvo Turske i Rusije u Sočiju 17. septembra 2018. postignut je dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone za civile.

Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji.

Pripadnici Civilne zaštite saopćili su kako je u napadima režimskih snaga u protekla dva mjeseca ubijeno blizu 606 civila, uključujući 157 djece i 111 žena.

Od septembra prošle godine i proglašenja primirja u toj regiji je raseljeno više od pola miliona ljudi.

Izvor: Agencije