Mađarska optužila Brisel da potiče krijumčarenje ljudima

Szijjarto kaže da su 'snage koje organiziraju migracije ponovno u ofanzivi' (EPA)

Mađarski ministar vanjskih poslova, Peter Szijjarto optužio je u ponedjeljak Brisel i “određene zapadne države članice EU-a” da “otvoreno podržavaju krijumčare ljudi” tvrdeći da je na Sredozemnom moru provedena “međunarodno organizirana” operacija krijumčarenja ljudi. 

“Brisel i određene zapadne članice Evropske unije su sami sebe otkrili”, rekao je Szijjarto mađarskim novinarima u pauzi tokom sastanka šefova diplomatija Evropske unije u Briselu, prenosi Hina.

“Nakon što su shvatili da se migracije mogu zaustaviti ne samo na kopnu nego i na moru, počeli su kontinuirano poticati krijumčarenje ljudima” jer je Briselu i određenih zapadnim državama u interesu pridobiti sve više migranata u Evropu, kazao je.

Snage u ofanzivi

Szijjarto je upozorio da su “snage koje organiziraju migracije ponovno u ofanzivi”, dodajući da države članice staju na stranu krijumčara.

Rekao je da Evropa ima dvije opcije po pitanju migracija –  ili da potiče krijumčarenje ljudima ili da zahtijeva legalan ulazak.

Szijjarto je rekao da će krijumčarenje ljudima koje “podržavaju grupe civilnog društva” pokrenuti nove migracijske valove prema Evropi.

“Takve politike potiču ljude da plate krijumčarima i da se ukrcaju na brodove” jer će ionako biti spašeni i odvedeni do italijanske ili malteške luke, rekao je Szijjarto.

Izvor: Agencije