Kina neće poslovati s američkim kompanijama koje prodaju oružje Tajvanu

Američki State Department odobrio je prodaju oružja koje je Tajvan zatražio, uključujući i tenkove M1A2T Abrams (EPA)

Kineska vlada i kompanije neće poslovati s američkim kompanijama angažovanim u prodaji naoružanja Tajvanu, izjavio je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Kina je ranije saopštila kako namerava da uvede sankcije američkim kompanijama nakon što je američki State Department prošle sedmice odobrio prodaju oružja Tajvanu, uključujući i tenkove i rakete.

“Američka prodaja oružja predstavlja kršenje međunarodnog prava i normi i ozbiljno narušavanje principa jedne Kine i odredbi tri zajednička kominikea Kine i SAD-a. Time se ugrožavaju i suverenitet i nacionalna bezbednost Kine”, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Kine Geng Shuang.

Shuang je tu izjavu dao na redovnom brifingu za novinare u Pekingu, prenosi Reuters.

Bez detalja o sankcijama

Ipak, nije otkrio detalje o mogućim sankcijama, koje će verovatno dodatno pogoršati već loše odnose sa Vašingtonom.

Kina smatra Tajvan, koji ima drugačiji politički sistem, delom svoje teritorije i nikad se nije odrekla mogućnosti upotrebe sile kako bi ga vratila pod svoju kontrolu.

Peking redovno pitanje Tajvana naziva najosetljivijim pitanjem u odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Prošle nedelje je iz Pentagona saopšteno da je američki State Department odobrio prodaju oružja koje je Tajvan zatražio, među kojima su tenkovi M1A2T Abrams, te 250 projektila Stinger koje proizvodi kompanija Raytheon.

Poslednji ugovor o prodaji oružja Tajvanu, koji uključuje tenkove, projektile i pripadajuću opremu, vredan je 2,2 milijarde dolara.

Izvor: Agencije