AA opet produžio zabranu letova za Boeing 737 MAX

American Airlines neće do 2. novembra zakazivati letove 24 aviona MAX 737 (EPA)

Kompanija American Airlines i četvrti put je produžila zabranu gotovo 115 letova na dan aviona Boeing B 737 MAX, koji će tako ostati prizemljen do početka novembra.

Odluka aviokompanije bila je očekivana, nakon što je prošle sedmice Savezna uprava za civilnu avijaciju, koja mora ponovo odobriti nove letove nakon dvije katastrofalne nesreće, otkrila da se otklanjanje tehničkih nedostatka aviona može očekivati najranije do septembra.

“American Airlines je siguran da će novi ažurirani softver Boeing aviona 737 MAX, zajedno s novom obukom, koja se razrađuje u saradnji s našim partnerima, dovesti do ponovnog postupka certifikacije aviona ove godine”, saopćila je kompanija.

Neki analitičari i ranije su izrazili očekivanje da avioni MAX neće poletjeti prije kraja ove godine.

Bez zakazanih letova do 2. novembra

American Airlines neće do 2. novembra zakazivati letove 24 aviona MAX 737 te još nekoliko njih.

Avioni Boeing 737 MAX prizemljeni su nakon nesreće u Etiopiji 10. marta te one u Indoneziji u oktobru prošle godine, u kojima je ukupno stradalo 346 ljudi.

Boeing je bio prisiljen zamrznuti isporuke aviona, a do tada je prednjačio po broju narudžbi upravo modelima MAX.

Globalni regulatori, uključujući kineske, saopćili su u međuvremenu da će se uključiti u rad američke Savezne uprave za avijaciju, koja će pokušati utvrditi je li siguran za upotrebu.

Izvor: Agencije