Njemačke zapovjednice broda ‘Sea Watch’ dobit će orden Pariza

Carola Rackete bila je uhapšena krajem juna jer je uplovila u luku Lampedusu kako bi iskrcala 40 migranata (EPA)

Grad Pariz uručit će odličja dvjema njemačkim zapovjednicama broda “Sea Watch 3”, u znak podrške muškarcima i ženama koji svakodnevno spašavaju migrante na moru, najavio je pomoćnik gradonačelnice.

„Udruženja kao što su SOS Mediterranee i Sea Watch služe nam na čast i obvezuju nas nasuprot inerciji evropskih vlada“, rekao je Patrick Klugman, pomoćnik gradonačelnice Pariza, prenosi Hina.

„(Zapovjednice) Carola Rackete i Pia Klemp simboli su te borbe, nositeljice su evropskih vrijednosti i grad Pariz ponovno poziva naš kontinent da tim vrijednostima ostane vjeran“, navodi Klugman. 

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini reagovao je na Facebooku na objavu iz Pariza.

„Gradske vlasti Pariza zaista nemaju pametnijeg posla“, reagirao je Salvini.

Odluku o dodjeli odličja kapetanicama nazvao je „francuskom sramotom“ i „neprihvatljivom provokacijom“.

Burna reakcija iz Italije

„To su isti oni Francuzi koji su bombardirali Libiju i koji danas hrane građanski rat i prodaju ilegalno oružje Libiji (…), a zatvaraju vlastite luke nevladinim udruženjima”, napisala je Giorgia Meloni, čelnica italijanske krajnje desne stranke Italijanska braćo.

Carola Rackete bila je uhapšena krajem juna jer je uplovila u luku Lampedusu kako bi iskrcala 40 migranata koji su više od dvije sedmice bili na brodu, a italijanske vlasti odbijale su ih primiti. 

Optužena je za pomaganje ilegalne imigracije i sudit će joj se 18. jula u gradu Agrigente na Siciliji.

Druga zapovjednica Pia Klemp također je spasila brojne živote migranata u Sredozemnom moru te je i protiv nje italijansko pravosuđe pokrenulo proces.

Gradske vlasti Pariza kane uručiti hitnu pomoć od 100.000 eura udruzi SOS Mediterranee za novu kampanju spašavanja migranata na moru.

Izvor: Agencije


Povezane

U 358. izdanju Aljazeera Svijeta donosimo priču s italijanskog otoka Lampeduse, jedne od prvih linija u borbi između humanitarnih potreba i novih zakona o imigraciji. Izvještavamo kako je narušena politička klima u Velikoj Britaniji mnogim muzičarima dala potpuno novi vid inspiracije. Posjetili smo i Čile, gdje su stotine hiljada ljudi posmatrale pomračenje Sunca, pojavu koja […]

Published On 07 Jul 2019

Desetine migranata spašenih u blizini libijske obale iskrcali su se u Italiji uprkos tome što su vlasti zabranile pristajanje spasilačkim brodovima. Brod “Aleks” zaplijenjen je na Lampedusi, dok se njemački brod sa 65 spašenih migranata, iako je bilo planirano da pristane u Italiji, uputio prema Malti.

Published On 07 Jul 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO