Nakon najave intervjua s Putinom: Ukrajinska televizija pogođena raketom

Ukrajinska sigurnosna služba pokrenula je istragu, a policija je u potrazi za napadačem

 (Screenshot)
Ukrajinska sigurnosna služba pokrenula je istragu, a policija je u potrazi za napadačem (Screenshot)

Sjedište jedne ukrajinske televizijska stanice u Kijevu napadnuto je ručnim raketnim bacačem nakon najave te televizije da će emitovati dokumentarac sa intervjuom ruskog predsjednika Vladimira Putina, javile su danas ukrajinske vlasti, koje su osudile napad kao teroristički, javila je agencija Beta.

U napadu koji se dogodio prošle noći, niko nije povrijeđen, ali je oštećena fasada zgrade televizije 112 Ukraina, navela je policija. 

Ručni raketni bacač ostavljen je kod zgrade.

Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) pokrenula je istragu, a policija je u potrazi za napadačem.

Predsjednik televizije 112 Ukraina Egor Benkendorf pozvao je u saopštenju ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da odmah osudi taj „kriminalni akt“ i da jasno naglasi da niko ne smije da koristi nasilje protiv medija.

Dokumentarac otkazan zbog straha od kazne vlasti

Vlasnik televizije je proruski zastupnik Taras Kozak.

Televizija je prije nekoliko dana dobila upozorenja od ukrajinskog tužilaštva nakon objavljivanja namjere da emituje dokumentarac američkog režisera Olivera Stonea o Ukrajini u kojem je i intervju sa Putinom.

U četvrtak je glavni ukrajinski tužilac Juri Lucenko rekao da će sve osobe odgovorne za emitovanje tog „filma ruske propagande“ biti pozvani na ispitivanje.

Televizija je jučer saopštila da je dobila direktnu prijetnju o napadu od ultranacionalističkih organizacija.

Nakon napada, televizija je saopštila da su otkazali emitovanje dokumentarca, najavljeno za utorak, u nadi da će izbjeći suđenje i kazne vlasti.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO