Hezbollah smanjio vojnu prisutnost u Siriji

"Niti jednu sirijsku regiju nismo u potpunosti napustili, no nema potrebe da brojke ostanu iste", kazao je Nasralah (EPA)

Šiitski pokret Hezbollah smanjio je svoju vojnu prisutnost u Siriji nakon jenjavanja ratnih sukoba, no njegovi su borci i dalje raspoređeni po čitavoj zemlji, rekao je u petak čelnik Hezbollaha Hasan Nasralah.

Teško naoružan šiitski libanki pokret koga podržava Iran odigrao je ključnu ulogu u ratu u susjednoj Siriji, pomogavši predsjedniku Basharu al-Assadu u ponovnom zauzimanju većeg dijela zemlje.

“Niti jednu sirijsku regiju nismo u potpunosti napustili, no nema potrebe da brojke ostanu iste”, kazao je Nasralah u intervjuu za Hezbollahovu televiziju al-Manar. “Reducirali smo snage u skladu s potrebama u aktuelnim okolnostima”, dodao je.

Sirija rascjepkana na komade

Asadova je vojska porazila pobunjenike i militantne ISIL-a uz pomoć ruskih zračnih snaga i milicija koje podržava Teheran. No, više od osam godina ratovanja ostavilo je Siriju rascjepkanu na komade pod američkim, ruskim, turski i iranskim utjecajem, koje neće biti lako uskoro ponovo međusobno spojiti.

Na sjeverozapadu zemlje, posljednjem velikom pobunjeničkom uporištu, vojna akcija suočila se protuudarom koji podcrtava odlučnost Turske da tu regiju zadrži izvan Assadovih ruku.

Osim turskih snaga raspoređenih na sjeverozapadu, američka je vojska također još uvijek stacionirana duž položaja kurdskih snaga na sjeveroistoku Sirije.

Izvor: Agencije