Venecuela: Razgovori o krizi završeni bez dogovora

Opozicija na čelu sa Juanom Guaidom pokazivala je slabo zanimanje za pregovore s vladom (EPA)

Novi krug razgovora venecuelske vlade i opozicije o rješenju krize vodstva u zemlji završen je na Barbadosu bez postizanja dogovora, ali Norveška, koja posreduje u pregovorima, u četvrtak je objavila da će se oni nastaviti.

Ministar informisanja Venecuele Jorge Rodriguez je kasno u srijedu na Twitteru napisao da su zaključeni „mirovni razgovori“.

Nazvao ih je „uspješnom razmjenom koju je poticala norveška vlada“, ali nije komentirao postizanje dogovora, prenijela je Hina.

Bilo je glasina da se na razgovorima na Barbadosu venecuelska opozicija želi izboriti za nove predsjedničke izbore, izvijestio je dnevni list El Nacional u četvrtak.

Ali Diosdado Cabello, predsjednik provladine Ustavotvorne skupštine odbacio je mogućnost novih predsjedničkih izbora.

„Ovdje nema predsjedničkih izbora, ovdje je jedini predsjednik Nicolas Maduro koji je pobijedio 20. svibnja 2018.“, prenio je dnevni list Cabellove riječi. 

Opozicija želi nove izbore

Maduro je dobio drugi mandat na spornim izborima prošle godine, a opozicioni vođa Juan Guaido proglasio se u januaru privremenim predsjednikom.

Predstavnici vlade i opozicije održali su prvi krug razgovora u Oslu u maju.

U to vrijeme je opozicija pokazivala slabo zanimanje za pregovore s vladom i isticala da je jedino rješenje za Madura da odstupi i da se održe novi izbori.

Rodriguez nije rekao hoće li se razgovori na Barbadosu nastaviti, ali norveško ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da će „predstavnici glavnih političkih aktera nastaviti pregovore koji su počeli u Oslu“.

„Naglašavamo da je važno da strane pokažu maksimum opreza u svojim komentarima i izjavama u odnosu na proces“, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Agencije