Smjena britanskih brodova u Zaljevu

'HMS Duncan' je brod namijenjen prvenstveno za protivzračnu odbranu (EPA)

Velika Britanija je objavila da će poslati razarač “HMS Duncan” u Zaljev, kako bi zamijenio “HMS Montrose”, čime će održati svoju vojnu prisutnost u toj napetoj regiji, prenosi Reuters.

Odnosi između Teherana i Zapada dodatno su se pogoršali kada je Velika Britanija 4. srpnja zaplijenila iranski tanker kod Gibraltara.

London tvrdi kako je “HMS Montrose” u četvrtak morao izdati usmena upozorenja trima brodovima, za koje se vjeruje da su pripadali iranskoj Revolucionarnoj gardi, a koji su se približili britanskom tankeru u vlasništvu British Petroleuma, nastojeći mu omesti prolaz kroz Hormuški tjesnac.

Nakon upozorenja s “Montrosea”, brodovi su se povukli.

Teheran odbacuje da je bila riječ o njegovim plovilima.

Petina svjetske nafte prođe kroz Hormuz

“U sklopu naše dugotrajne prisutnosti u Zaljevu, u tu regiju šaljemo ‘HMS Duncan’, kako bi osigurali nastavak sigurnosne prisutnosti na moru, dok će se ‘HMS Montrose’, po ranijem planu, vratiti sa zadatka kako bi promijenio posadu i otišao na održavanje”, objavila je britanska vlada.

“To će osigurati da Ujedinjeno Kraljevstvo, uz svoje međunarodne partnere, može nastaviti s podrškom slobodi navigacije za brodove koji prolaze tim ključnim putem”, zaključuje se u priopćenju.

Kroz Hormuški prolaz prolazi petina svjetske nafte.

Razarač “HMS Duncan” je u svibnju nekoliko dana boravio i u splitskoj luci.

Nazvan je po britanskom admiralu Adamu Duncanu, koji je krajem 18. stoljeća porazio nizozemsku flotu, a riječ je o brodu namijenjenom prvenstveno za protuzračnu obranu, koji sudjeluje u misijama NATO-a.

Izvor: Agencije