Poslanici traže da se Salvini izjasni o navodnom ruskom finansiranju

'Nikad nisam uzeo ni rublju, ni euro, ni dolar, ni litar votke iz Rusije', rekao je Salvini (EPA)

Italijanski opozicioni poslanici zatražili su da italijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini izađe pred Parlament da odgovara o navodima o tajnom planu za prodaju ruske nafte za finansiranje njegove proruske partije Liga.

Poslanici Demokratske stranke založili su se za parlamentarnu istragu poslije još jednog izvještaja u medijima sa navodima da je bivši Salvinijev saradnik predložio tajni aranžman da bi se upumpao novac u Salvinijavu desničarsku stranku.

Navodni prijedlog je dat prošle godine kada je Liga postala partner u italijanskoj populističkoj vladi i pred Evropske parlamentarne izbore, prenosi Beta.

Kao i prvi put kada su se ove optužbe pojavile, ranije ove godine, Salvini je odbacio najnoviju verziju.

“Nikad nisam uzeo ni rublju, ni euro, ni dolar, ni litar votke iz Rusije”, rekao je Salvini poslije objavljivanja izvještaja na portalu BuzzFeed u srijedu.

‘Eksplozivni audiosnimak’

Američki portal BuzzFeed prenio je u srijedu da ima eksplozivni audiosnimak na kome se čuje jedan bliski saradnik Mattea Salvinija i još pet ljudi kako pregovaraju o tome kako skriveno da preusmjere desetke miliona dolara od ruske nafte ka Salvinijevoj partiji.

Salvini se ranije otvoreno divio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i žustro se zalaže za kraj ekonomskih sankcija Evropske unije Rusiji, prenosi AP.

Opozicioni poslanici žele da ispitaju Salvinija, novinara BuzzFeeda koji je objavio te navode, italijanskog ambasadora u Moskvi i ruskog ambasadora u Rimu.

Oni također žele da razgovaraju sa Gianlucom Savoinijem, saveznikom Lige bliskom Rusima koji se navodno zalagao za predloženi dogovor.

Članak u BuzzFeedu o sastanku u Moskvi gdje se navodno dogovaralo o takvom sporazumu održan u oktobru 2018. godine, u velikoj mjeri ponavlja navode koji su se pojavili prije više mjeseci u italijanskom časopisu L'Espresso.

BuzzFeed je nadogradio priču iz L'Espressa navodeći da je došao do audiosnimka razgovora o navodnom dogovoru između Italijana i Rusa u hotelu u Moskvi.

Prodaja nafte

Oba članka navode da bi prema sporazumu ruska energetska kompanija prodavala naftu nekoj italijanskoj energetskoj kompaniji. Nafta bi navodno bila prodavana po nižoj cijeni, a dio razlike bi navodno bio usmjeren Salvinijevoj partiji. I Espresso i BuzzFeed su naglasili da izvještači nemaju potvrdu da je taj sporazum i postignut, niti dokaze da je nafta isporučena ili da je novac usmjeren Ligi.

Upitan kakvu ulogu navodni posrednik ima u Ligi, Salvini je odgovorio: “Ne znam, pitajte ga, to je smiješno, sve to što sam pročitao u novinama”.

Milanski dnevnik Corriere della Sera je prenio poruku Salvinija listu u kojoj navodi da je izvještaj BuzzFeeda čisto nagađanje i da nema ništa konkretno zato što nikakav novac niti sredstva nikad nisu došli u Ligu iz Rusije.

Izvor: Agencije