Oluja prijeti New Orleansu, proglašeno vanredno stanje

Očekuje se da će uragan donijeti više od pola metra kiše (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump proglasio je vanredno stanje dok se tropska oluja Barry približava New Orleansu koji se priprema na obilnu kišu i sa strahom se prisjeća uragana Katrina koji je pogodio grad 2005. 

Oluja bi se trebala u subotu ujutro pretvoriti u uragan, neposredno prije nego što će njen centralni dio stići do obale Louisiane, objavio je Nacionalni centar za uragane.

Hiljade stanovnika Louisiane postavilo je vreće s pijeskom oko kuća ili su se evakuirali na višu nivoe u kućama u četvrtak kada je tropska oluja Barry zaprijetila da će se pretvoriti u prvi uragan sezone s obilnim kišama koje bi mogle predstavljati ozbiljan test poboljšanog sistema odbrane od poplava u New Orleansu nakon razornog uragana Katrina, navodi AP.

Oluja prve kategorije

Vojnici Nacionalne garde i spasilačke ekipe u vozilima su zauzeli su položaje dok se Louisiana priprema za dolazak oluje rano u subotu.

Barry bi mogao imati brzinu vjetrova od oko 120 km/h što ga čini olujom prve kategorije, rekli su prognostičari.

Očekuje se da će donijeti više od pola metra kiše u pljuskovima koji bi mogli trajati satima dok oluja prolazi kroz gradsko područje od gotovo 1,3 miliona ljudi.

Nevrijeme je posljednjih dana u New Orleansu izazvalo velike poplave.

Izvor: Agencije