NATO upozorio na posljedice turske kupovine sistema S-400

Turska, S-400, Raketni sistem
Dijelovi sistema S-400 dostavljeni su na aerodrom Murted, nedaleko od glavnoga grada Ankare (EPA)

NATO savez je upozorio u petak na “moguće posljedice” turske kupovine ruskog protuzračnog obrambenog sustava S-400, čiji su prvi dijelovi stigli u tu zemlju.

“Na saveznicima je odluka o tome koju će vojnu opremu kupovati. Ipak, zabrinuti smo zbog mogućih posljedica turske odluke o nabavi sustava S-400“, istaknuo je jedan dužnosnik NATO-a, kako prenosi Hina.

“Interoperabilnost naših oružanih snaga ključna je za NATO u provedbi operacija i misija”, dodao je dužnosnik, koji je pozdravio što Turska surađuje s drugim saveznicima u razvijanju obrambenih sustava dugog dometa.

Idućih dana dostava ostalih dijelova

Tursko Ministarstvo obrane je ranije u petak priopćilo kako su stigli prvi dijelovi ruskog sustava obrane, prenio je Reuters.

Dijelovi sustava S-400 dostavljeni su u zračnu luku Murted, nedaleko glavnoga grada Ankare.

“Dostava ostalih dijelova sustava nastavit će se tijekom idućih dana”, najavilo je tursko Vijeće obrambene industrije.

“Kada sustav bude u cijelosti spreman, on će se koristiti na način na koji će to odrediti vlasti”, dodali su.

Sjedinjene Američke Države tvrde kako sustav S-400 nije usklađen s NATO mrežom obrane te kako može ugroziti borbene avione F-35, zrakoplove u čijoj izgradnji sudjeluje Turska i koje namjerava kupiti.

SAD zaustavio obuku turskih pilota

Uslijed mogućih američkih sankcija, Turska bi mogla biti isključena iz programa F-35, iako turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odbacuje takvu mogućnost.

Washington je već započeo proces isključivanja Turske iz programa tako što je zaustavio obuku turskih pilota na zrakoplovima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Turska je članica NATO-a od 1951. godine te ima drugu najveću vojsku u tom savezu.

Izvor: Agencije