Migranti zauzeli pariški Pantheon

Borimo se protiv ropstva trećeg milenija, kažu demonstranti (Reuters)

Nekoliko stotina migranata bez dokumenata zauzelo je pariški spomenik Panteon zahtijevajući reguliranje statusa i sastanak s premijerom Edouardom Philippeom, javlja AFP.

Članica udruge za pomoć migrantima “La Chapelle Debout” rekla je da se 700 migranata i njihovih pristaša probilo početkom popodneva do tog impozantnog zdanja u središtu Pariza.

“Okružuje nas više desetaka policajaca. Mirno je, govori se o rasizmu i našim zahtjevima”, rekla je ta članica i dodala da su turisti ranije evakuirani.

Prema videosnimci objavljenoj na Twitteru više stotina osoba našlo se pod kupolom Panteona izvikujući “Crni prisluci! Crni prsluci!” po imenu zajednice migranata koji žive u domovima za beskućnike ili na ulicama pariške regije.

Oni su se u priopćenju predstavili kao “osobe bez dokumenata, bez glasa, bez lica u očima Francuske Republike te traže dokumente i boravišta za sve”.

“Više ne želimo pregovarati s ministarstvom unutarnjih poslova i prefekturama. Želimo razgovarati s premijerom Edouardom Philippeom. Sada”, napisali su.

Zauzeli aerodrom u maju 

“Mnogi godinama žive bez ikakvih prava. Ovdje smo kako bismo pozvali premijera da počne izvanredan postupak reguliranja našeg statusa a što se nije dogodilo od mandata predsjednika (Francoisa) Mitteranda 1981. Vrijeme je za to”, objasnio je jedan član udruge “Prava naprijed”.

“Panteon je simbol velikih ljudi, u unutrašnjosti su simboli borbe protiv ropstva. Borimo se protiv ropstva trećeg tisućljeća”, objasnio je.

Zajednica “Crni prsluci” redovito raznim akcijama pruža podršku osobama bez dokumenata. Tako su njezini članovi u lipnju nakratko zauzeli sjedište ugostiteljske tvrtke Elior blizu Pariza kako bi upozorili da ona posluje nelegalno zapošljavajući radnike bez dokumenata koje ne prijavljuje.

U svibnju su “Crni prsluci” također zauzeli terminal pariške zračne luke Roissy kako bi osudili zrakoplovnu kompaniju Air France jer svojim zrakoplovima provodi repatrijaciju.

Izvor: Agencije