Mediji: U nedjelju Trumpova akcija hapšenja imigranata

U SAD-u oko milion imigranata ima naređenje o deportaciji (EPA)

Nadležne službe u SAD-u planiraju da u nedjelju sprovedu opsežnu raciju i hapšenje oko 2.000 ilegalnih imigranata kojima je izdato rješenje o deportaciji, javljaju američki mediji.

Kako prenosi Glas Amerike, iako Služba za zaštitu carine i granice (ICE) to nije potvrdila, predsjednik Donald Trump je ranije najavio da će “otpočeti deportaciju miliona ilegalnih imigranata iz SAD-a”.

Portparol granične službe je u pisanoj izjavi rekao da je “hapšenje ilegalnih imigranata i deportacija onih koji su prijetnja za unutrašnju sigurnost prioritet Službe za zaštitu granica i carina”.

On nije želio da govori o navodnim planiranim akcijama, ali je kazao da “svi oni koji krše imigracione zakone mogu biti uhapšeni, zadržani u pritvoru i konačno – deportovani iz SAD-a”.

Racija će biti sprovedena u deset gradova

Priču o planiranoj raciji prvi je objavio New York Times koji piše da će akcija početi u nedjelju, da će obuhvatiti 10 velikih gradova i da će trajati nekoliko dana. 

Prema navodima Timesa, biće deportovani imigranti koji tokom akcije budu zatečeni bez dokumenata.

V. d. direktora Službe za imigraciju Ken Cuccinelli rekao je da u SAD oko milion imigranata ima naređenje o deportaciji.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada