May žali zbog podjela oko Brexita

Mogla sam učiniti više da spriječim polarizaciju između diskursa mekog i tvrdog Brexita, priznala je May (AP)

Britanska premijerka na odlasku Theresa May žali što je dozvolila preveliku polarizaciju oko Brexita, ali i zato što je izbjegla televizijsku debatu uoči, za konzervativce katastrofalnih, prijevremenih izbora 2017. godine, javlja dpa.

Ona je odstupila s mjesta predsjednice vladajuće Konzervativne stranke prošlog mjeseca, nakon što je priznala poraz u dvogodišnjoj borbi u kojoj je pokušavala uvjeriti parlament da prihvati njen sporazum o Brexitu postignut s Europskom unijom.

“Napravila sam sve što sam mogla kako bi (sporazum) prošao. Bila sam voljna sjesti s (vođom laburista) Jeremyjem Corbynom, voljna žrtvovati svoj premijerski mandat i prepustiti svoj posao”, rekla je May, u vjerojatno jednom od posljednjih intervjua na premijerskom položaju koji je dala Daily Mailu.

Johnson ili Hunt na mjestu premijera

“Pogrešno sam pretpostavila da su pregovori s Europskom unijom teži dio posla, da će parlament prihvatiti izbor britanskog naroda i da želi to završiti; da će ljudi koji su proveli svoj život zalažući se za Brexit glasati i izvesti nas van”, kazala je britanska premijerka.

Složila se da je mogla učiniti više da “spriječi polarizaciju između diskursa mekog i tvrdog Brexita” koji je podijelio Konzervativnu i Laburističku stranku, kao i britanske glasače.

Dosadašnju premijerku naslijedit će pobjednik izbora za predsjednika Konzervativne stranke, na kojima će 160.000 torijevaca moći birati između Borisa Johnsona i Jeremyja Hunta.

Johnsona podupiru mnogi zastupnici koji se zalažu za “tvrdi” Brexit te su se protivili sporazumu Therese May i odigrali važnu ulogu u njenom povlačenju.

Izvor: Agencije