Kremlj negira navode o finansiranju italijanske Lige

Matteo Salvini
Matteo Salvini tvrdi da nikada nije uzeo novac od Rusije (EPA)

Kremlj kategorički negira navode medija o razgovorima s talijanskom strankom Liga o mogućem financiranju te političke snage, izjavio je u petak Dmitrij Peskov, glasnogovornik ruskog predsednika Vladimira Putina.

“Doista smo primili obavijest o objavljivanju ovih navoda”, rekao je on, komentirajući članak američkog informativnog portala BuzzFeed, u kojem se navodi da je Liga financirana iz Rusije, prenosi Tanjug agenciju Tass.

“Smatramo čudnim da je to izazvalo takvu pomutnju. Očigledno, ne radi se o novcu za stranku. Možemo samo izraziti našu zbunjenost”, rekao je Peskov.

Salvini: Ni litru votke nisam uzeo

“Nijedna talijanska stranka, niti ijedan talijanski političar nisu nikada primili novac od Rusije, bilo izravno ili bilo kojim sporazumom”, istaknuo je.

Lider talijanske Lige i ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini izjavio je u srijedu povodom izvještaja BuzzFeeda o navodnom susretu s osobama bliskim dužnosnicima iz Kremlja, da nikada nije uzeo novac od Rusije, prenijela je Ansa.

“Već sam podnosio tužbu zbog klevete i ponovo ću to učiniti danas, sutra i preksutra. Nikada nisam uzeo ni jednu rublju, euro, dolar niti litru votke iz Rusije”, rekao je Salvini.

U svom izvještaju informativni portal BuzzFeed naveo je da se član Salvinijeve pratnje 18. listopada sastao s dvojicom Talijana i trojicom Rusa u moskovskom hotelu Metropol i da je sa njima pregovarao o slanju milijuna dolara na ime profita za uvoz ruske nafte Salvinijevoj stranci i to putem tajnih kanala.

‘Bolje Putin nego naftaš’

Predsjednik udruženja Lombardija – Rusija i izaslanik Lige u Moskvi rekao je kako nikada nije primio ni rublju od bilo koje spomenute osobe.

Koalicijski partner Salvinijeve Lige pokret “Pet zvjezdica” priopćio je da ta stranka radi u interesu Talijana, a ne drugih zemalja, a njezin predsjednik Luigi Di Maio prokomentirao je čitav slučaj s “bolje Putin nego naftaš”.

Izvor: Agencije