Kina upozorila SAD da se ‘ne igra vatrom ‘

Kina se protivi američkoj podršci Tajvanu i smatra je miješanjem u svoja unutrašnja pitanja (EPA)

Kina je upozorila Sjedinjene Američke Države da se ne igraju vatrom po pitanju Tajvana, nakon što je Washington objavio namjeru da proda tom otoku oružje vrijedno 2,2 milijarde dolara.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je tokom posjete Mađarskoj i da je Peking “izuzetno zabrinut” zbog svraćanja tajvanske predsjednice Tsai Ing-wen u SAD prije i posle zvanične posjete karipskim zemljama, navodi Associated Press.

“Ako SAD želi da pravi nove probleme u kinesko-američkim odnosima, njihovi potezi će im na kraju samo donijeti štetu”, rekao je Wang.

Ministarstvo vanjskih poslova Kine saopćilo je da će Peking uvesti sankcije američkim firmama uključenim u najavljenu prodaju oružja Tajvanu, prenosi France Presse.

Glasnogovornik tog ministarstva Geng Shuang rekao je da “američka prodaja oružja Tajvanu predstavlja ozbiljno kršenje osnovnih normi međunarodnog prava i međunarodnih odnosa”.

Zahtjevi Kine

Shuang je ranije u petak kritizirao kratku posjetu Tsai Ing-wen Sjedinjenim Američkim Državama, navodeći da se njom krši načelo jedne Kine, prenio je AP.

Peking je pozvao SAD da obustavi zvanične razmjene s Tajvanom i da ne dozvole da Tsai svraća u SAD dok putuje negdje drugdje, prenosi Beta.

Tsai je došla u New York na dva dana, tokom puta ka Karibima, gdje će posjetiti četiri države. Ona u petak treba da održi govor na američko-tajvanskom poslovnom samitu i da prisustvuje večeri sa članovima tajvanske zajednice u SAD.-u

Tajvan nema diplomatske veze sa SAD-om, ali mu Washington pruža vojnu i drugu podršku. Kina se protivi toj podršci i smatra je miješanjem u svoja unutrašnja pitanja.

Tajvan od 1949. godine faktički funkcionira kao nezavisna država, a kao što Peking smatra taj otok dijelom svoje teritorije, tako i Tajvan smatra svojom cijelu teritoriju Narodne Republike Kine.

Izvor: Agencije