Drastičan porast slučajeva sifilisa u Evropi

Sifilis je bio među vodećim uzrocima smrti beba širom svijeta u 2016. godini (EPA)

Broj slučajeva sifilisa u svijetu značajno je porastao tijekom proteklih deset godina i ta je bolest postala, prvi put od 2000., češća u nekim zemljama od novih slučajeva zaraze HIV-om, upozorili su u petak evropski stručnjaci, prenosi agencija Hina.

Od 2010. zabilježen je porast od 70 posto spolno prenosivih bolesti, pokazuje izvještaj Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC).

“Porast zaraze sifilisom koji uočavamo širom Evrope rezultat je nekoliko faktora među kojima su spolni odnosi bez zaštite poput kondoma i održavanje odnosa s više partnera u kombinaciji s manjim strahom od zaraze HIV-om”, kaže Andrew Amato-Gauci, stručnjak ECDC-a za spolno prenosive bolesti.

Evropski izvještaj uslijedio je nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija prošlog mjeseca objavila da se oko milion ljudi dnevno zarazi nekom spolno prenosivom bolesti.

Komplikacije kod žena i muškaraca

Neliječeni sifilis prate teške komplikacije i kod žena i kod muškaraca uključujući mrtvorođenčad ili novorođenačke smrti i povećani rizik od zaraze HIV-om.

Sifilis je bio među vodećim uzrocima smrti beba širom svijeta u 2016.

ECDC sa sjedištem u Stockholmu, koji prati zdravlje i bolesti u Evropi objavio je da je više od 260.000 slučajeva sifilisa zabilježeno u 30 zemalja od 2007. do 2017.

U 2017. broj novih slučajeva sifilisa dostigao je najviši broj s više od 33.000 prijavljenih slučajeva, prema ECDC-u.

To znači da je prvi puta od početka 2000-ih u Evropi zabilježeno više novih slučajeva sifilisa nego novih slučajeva zaraze virusom HIV-a koji uzrokuje AIDS.

Problem varira od zemlje do zemlje pa se stopa više nego udvostručila u pet zemalja – Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Irskoj, Islandu i na Malti ali se prepolovila u Estoniji i Rumuniji.

Pad zabrinutosti od zaraze HIV-om

Gotovo dvije trećine novih slučajeva između 2007. i 2017. u kojima se znala seksualna orijentacija odnosilo se na homoseksualne muškarce, navodi ECDC i dodaje da su homoseksualni muškarci pridonijeli s 23 posto slučajeva a žene s 15 posto novih slučajeva.

Omjer slučajeva otkrivenih među homoseksualnim muškarcima kretao se od manje od 20 posto u Latviji, Litvi i Rumunjskoj do više od 80 posto u Francuskoj, Njemačkoj, Irskoj, Nizozemskoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji.

Amato-Gauci kaže kako se čini da je pad zabrinutosti zbog zaraze HIV-om među homoseksualnim muškarcima pridonio širenju zaraze. “

Izvor: Agencije