Zvaničnici: Iran pokušao preuzeti britanski tanker u Zaljevu

Prošlog mjeseca, dva tankera navodno su napadnuta u blizini Hormuškog moreuza (EPA)

Pet čamaca za koje se vjeruje da pripadaju Iranskoj revolucionarnoj gardi prišlo je britanskom tankeru u Zaljevu i od njega zatražilo da se zaustavi u iranskim teritorijalnim vodama, ali su se udaljili nakon što im je britanski ratni brod poslao upozorenje, sudeći prema izjavama dva američka zvaničnika.

„Brod Kraljevske mornarice HMS Montrose, koji je također bio tamo, uperio je oružje u čamce i upozorio ih radio-vezom. Tada su se udaljili“, rekao je za agenciju Reuters jedan od zvaničnika upoznat da događajem.

„To je bilo uznemiravanje“, rekao je drugi zvaničnik.

Američki zvaničnici, koji su govorili po uslovom anonimnosti, rekli su da se incident dogodio u srijedu, dok je tanker British Heritage nalazio na sjevernom dijelu Hormuškog moreuza, kroz koji na tankerima prolazi svjetske nafte.

Američka vojska potvrdila incident

Američka vojska je u izjavi potvrdila da se indicent dogodio, ali je odbila dati detalje.

Prošle sedmice, britanska mornarica je u Gibraltaru zaplijenila iranski tanker za koji se vjeruje da je išao prema Siriji, iranskom bliskom savezniku.

Iran je to negirao, dok je iranski predsjednik Hassan Rouhani upozorio Veliku Britaniju na posljedice.

„Znamo za izvještaj da je Iranska revolucionarna garda pokušala prepriječiti put britanskom brodu blizu Hormuškog moreuza“ , objavila je Centralna američka komanda.

Britansko Ministarstvo odbrane nije komentarisalo događaj.

Izvor: Al Jazeera i agencije