Von der Leyen spremna Londonu dati više vremena za izlazak iz EU

Von der Leyen je tokom saslušanja političkih skupina izrazila želju da Velika Britanija ostane u EU (EPA)

Ursula von der Leyen, koju su čelnici zemalja članica predložili za novu predsjednicu Evropske komisije, rekla je da je spremna dati više vremena Velikoj Britaniji za izlazak iz EU, ukoliko to London zatraži.

“Ako Velikoj Britaniji treba više vremena, slažem se da joj ga damo. Brexit bez dogovora bi bio katastrofalan”, rekla je u odgovoru jednoj britanskoj zastupnici tokom saslušanja pred skupinom Zelenih, koji su se u naknadnom glasanju izjasnili protiv njene kandidature.

Zahtjev mora podnijeti britanska vlada i odluka šefova država i vlada 27 članica EU mora biti jednoglasna. 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron odbija ponovo odgoditi britanski izlazak predviđen za 31. oktobra.

Izrazila želju da Velika Britanija ostane u EU

Ursula von der Leyen trebala bi zamijeniti Jean-Claudea Junckera na mjestu predsjednika Evropske komisije 1. novembra, ali treba dobiti većinu od 374 glasova tokom izglasavanja u Evropskom parlamentu da bi bila potvrđena. Glasanje će se održati sljedeće sedmice u Strasbourgu.

Von der Leyen je tokom saslušanja političkih skupina izrazila želju da Velika Britanija ostane u EU, ali je branila sporazum o razlazu koji je zaključen između 27 članica EU-A i Therese May, a koji je tri puta odbacio britanski parlament.

EP i 27-orica kategorički odbijaju ponovo pregovarati o razlazu.

“Brexit nije kraj već početak novog odnosa”, inzistirala je. “Ključan je za dobru saradnju”, dodala je.

Unatoč odbijanju Zelenih, von der Leyen još uvijek može drugu sedmicu dobiti podršku Parlamenta, ali će se više morati osloniti na nacionaliste u istočnoj Evropi kojima se sviđa njezin strog stav prema Rusiji, ocjenjuje Reuters.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada