Studija: Više od polovine Nijemaca islam doživljava kao prijetnju

Samo jedna trećina islam doživljava kao obogaćenje, proizlazi iz studije 'Vjerski monitor' (EPA)

Usprkos porastu tolerancije prema svjetskim religijama, više od polovine građana Njemačke doživljava islam kao prijetnju, proizlazi iz studije fondacije Bertelsmann, objavljene u četvrtak.

„Uprkos činjenici da je 87 posto ispitanih otvoreno za druge poglede na svijet, samo jedna trećina islam doživljava kao obogaćenje“, proizlazi iz studije „Vjerski monitor“ fondacije iz Gueterslohe, prenosi Hina.

Ostale religije se u mnogo većoj mjeri doživljavaju kao obogaćenje.  

Prema ovoj studiji, 52 posto ispitanih islam doživljava kao prijetnju.

Nepovjerenje prema pripadnicima islamske vjere je, kako proizlazi iz studije, „godinama na stabilno visokoj razini“.

U oči upada činjenica da je odbojnost prema islamu najizraženija na istoku zemlje, gdje živi najmanji broj od pet miliona muslimana u Njemačkoj.

Trend je opasnost po demokratiju

„Na istoku zemlje 30 posto ispitanih ne želi muslimane za susjede, a na zapadu zemlje je ta vrijednost je gotovo dvostruko niža i iznosi 16 posto“, stoji u saopštenju fondacije.

Autori studije ovaj trend doživljavaju kao opasnost po demokratiju.

„Dugoročno gledano demokraciji šteti kada jedan osjetno velik dio stanovništva drugu, manju grupu stanovništva doživljava kao prijetnju“, kaže Gert Pickel, jedan od autora studije.

Yasemin El Manouar, koja je pri fondaciji zadužena za religijska istraživanja, smatra da ograde prema islamu ne bi trebalo izjednačiti s neprijateljstvom prema ovoj vjeri.

„Definitivno neprijateljski nastrojenih građana prema muslimanima, koji bi, između ostalog, i potpuno zaustavili useljavanje muslimana, može se smatrati njih 13 posto“, kaže El Menouar.

Izvor: Agencije