Rusija i Kina za uzdržanost i izbjegavanje napetosti u Zaljevu

Oko 20 posto ukupne svjetske trgovine naftom prolazi kroz Hormuški prolaz (Arhiva)

Rusija je pozvala na suzdržanost u jeku novih napetosti u Zaljevu, a Kina je pozvala na izbjegavanje napetosti u toj regiji nakon novog incidenta.

Britanska mornarica priopćila je ranije da je u četvrtak ujutro spriječila tri iranska broda da blokiraju prolaz britanskom tankeru u Hormuškom tjesnacu, dok Iran negira da je bilo takvih pokušaja.

Kremlj je u četvrtak pozvao na suzdržanost nakon tog incidenta između britanskih i iranskih brodova u blizini Zaljeva, prenosi Fena.

Incident je uslijedio dan nakon što je iranski predsjednik Hassan Rouhani upozorio na posljedice zaplijene iranskog supertankera.

Peskov: Sporove riješiti pregovorima 

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u četvrtak novinarima da “sloboda plovidbe treba biti osigurana u Perzijskom zalivu i u Hormuškom tjesnacu”, za koju tvrdi da je od ključnog značaja za svjetsku ekonomiju.

Peskov je kazao kako je Moskva svjesna i britanske tvrdnje i iranskog negiranja da je pokušao omesti prolaz brodu.

Peskov je pozvao sve strane da pokažu suzdržanost i riješe svoje sporove putem pregovora.

Kina je u četvrtak pozvala sve strane da izbjegnu podizanje napetosti u regiji Zaljeva nakon posljednjeg incidenta.

Peking: Zadržati hladnokrvnost

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang izjavio je kako se Peking nada da će će strane u sporu “zadržati hladnokrvnost i suzdržanost” i očuvati mir i stabilnost u regiji Zaljeva.

Geng je izjavio novinarima da Kina, koja je među najvećim kupcima nafte i plina koji se prevoze kroz tjesnac, uviđa utjecaj koji mogu imati događanja u toj regiji na globalnu opskrbu resursima, prenosi AP.

Blizu 20 posto svjetske trgovine naftom prolazi kroz Hormuški moreuz, prenosi AP.

Izvor: Agencije