Putin otvoren za mirovne pregovore s Ukrajinom

Vladimir Putin
Odnosi između Ukrajine i Rusije zategnuti su od kad je Moskva anektirala poluotok Krim 2014. (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov ukrajinski kolega Volodimir Zelenski prvi su puta u četvrtak razgovarali o ukrajinskom sukobu, potvrdio je Kremlj.

Putin i Zelenski telefonski su razgovarali o sukobu u Ukrajini i razmjeni zatvorenika, objavila je agencija Interfax nekoliko sati nakon što je Putin sugerirao da je otvoren za pregovore s Ukrajinom nakon njezinih parlamentarnih izbora 21. srpnja.

“Razgovaralo se o pitanjima vezanim uz rješavanje sukoba na jugoistoku Ukrajine i zajedničkog rada na povratku zatočenih osoba s obje strane”, rekao je Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov, kako prenosi Hina.

Formiranje ukrajinske vlade i izbori

Dvojica su čelnika razgovarala o mogućnosti nastavka kontakata u ‘normandijskom formatu’ koji uključuje sudjelovanje Francuske i Njemačke u pregovorima, čiji je cilj okončati sukob između proruskih separatista i ukrajinskih snaga.

Putin je ranije rekao kako će o tim pitanjima “biti više-manje moguće razgovarati nakon što se formira nova ukrajinska vlada i održe izbori za parlament”.

Zelenski je preuzeo mjesto predsjednika prije dva mjeseca i rekao kako mu je rješavanje sukoba u Ukrajini glavni prioritet.

Izvanredni parlamentarni izbori u Ukrajini raspisani su za kraj srpnja.

On je izjavio u ponedjeljak kako je spreman sastati se s ruskim čelnikom u Minsku na razgovorima koji bi, kako je rekao, također trebali uključiti Njemačku, Britaniju, SAD i Francusku.

Aneksija Krima i separatisti na istoku Ukrajine

Bjelorusija je pozdravila taj prijedlog.

Odnosi između Ukrajine i Rusije zategnuti su otkad je Moskva anektirala poluotok Krim 2014. i podržala naoružane separatiste u regiji Donbas na istoku Ukrajine u sukobu u kojem je ubijeno 13.000 ljudi. 

Sporazum o primirju potpisan u bjeloruskoj prijestolnici Minsku 2015. uz francusku i njemačku potporu imao je samo ograničeni uspjeh u okončanju neprijateljstava.

Izvor: Agencije