Pjongjang kritizira Seul zbog nabavke F-35

F-35, Borbeni avion
Isporuka bi se pokazala opasnom akcijom, koja bi izazvala reakciju i pojačala vojne napetosti na Korejskom poluotoku (EPA)

Istražitelj sjevernokorejske Vlade u četvrtak je žestoko kritizirao Južnu Koreju zbog planirane nabavke dva američka “nevidljiva” borbena zrakoplova F-35 od Sjedinjenih Američkih Država u ovom mjesecu.

Nabavka tako “nevidljivog smrtonosnog oružja” ima za cilj osigurati vojnu nadmoć nad susjednim zemljama u regiji, a posebno otvoriti “vrata” invaziji na Sjever u slučaju izbijanja izvanredne situacije na Korejskom poluotoku, navodi Korejska središnja novinska agencija – KCNA riječi direktora za politička istraživanja Instituta za američke studije u sjevernokorejskom Ministarstvu vanjskih poslova, prenosi Fena.

Akcija bi pojačala vojne napetosti

Južnokorejske vlasti time su dovele u pitanje “vojni sporazum o provedbi deklaracije iz Panjumona”, koja posebno naglašava da bi gomilanje vojnih snaga jedne strane nasuprot drugoj trebalo u potpunosti zaustaviti”, navodi neimenovani direktor u izjavi za javnost.

Sudeći prema vijesti KCNA, južnokorejske vlasti naškodile bi svojim zemljacima “u vrijeme kada je stvorena pozitivna atmosfera na Korejskom poluotoku zahvaljujući povijesnom summitu Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država u  Panmunjomu” krajem prošlog mjeseca.

Isporuka bi se pokazala “izuzetno opasnom akcijom, koja bi izazvala našu reakciju i pojačala bi vojne napetosti na Korejskom poluotoku”, navodi KCNA riječi direktora.

Međukorejski odnosi nemaju perspektive sve dok Južna Koreja ovisi o vanjskim snagama, dodaje se u vijesti.

Prva dva aviona isporučena u martu

“Mi, s naše strane, nemamo drugog izbora osim da razvijamo i testiramo posebno oružje koje bi potpuno uništilo smrtonosno oružje u Južnoj Koreji”, izjavio je direktor.

Južna Koreja je u ožujku 2014. godine odlučila nabaviti 40 “nevidljivih” borbenih zrakoplova F-35A, kako bi bili raspoređeni do 2021. godine, po cijeni od 6,5 milijardi dolara.

Prva dva aviona isporučena su Južnoj Koreji u ožujku, prenosi Xinhua.

Izvor: Agencije