Nalogodavci ubistva Khashoggij moraju pred lice pravde

Turski zvaničnici tvrde da je tijelo Jamala Khashoggija raskomadano te da su ostaci uklonjeni iz zgrade konzulata (Anadolija)

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Jeremy Hunt izjavio je u četvrtak kako pred lice pravde mora biti izveden nalogodavac stravičnog ubistva novinara Jamala Khashoggija.

Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije i Kanade organizirala su u Londonu Konferenciju o globalnim slobodama medija, a šef britanske diplomatije je u razgovoru s novinarom Anadolije komentirao ubistvo saudijskog novinara, koje se dogodilo 2. oktobra prošle godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

“Mi smo jasno rekli da je to ubistvo u potpunosti oprečno vrijednostima koje gaji Velika Britanija. Lično sam to kazao na sastancima s najvišim zvaninicima Saudijske Arabije, uključujući kralja, princa i ministra vanjskih poslova te zemlje”, kazao je Hunt.

Efikasna istraga i pravosudni postupak

On je rekao da Velika Britanija zahtijeva da se provede efikasna istraga i pravosudni postupak.

“U Saudijskoj Arabiji se trenutno vodi sudski proces. Uhapšeni su neki osumnjičenici za to stravično ubistvo. Čekamo da vidimo šta će se desiti. Međutim, jasno smo kazali da moramo biti uvjereni i sigurni da je stvarni nalogodavac tog ubistva izveden pred lice pravde”, kazao je Hunt.

Hunt i njegova kanadska koleginica Chrystia Freeland predsjedavajući su međunarodne konferencije koja se u Londonu održava na temu slobode medija u svijetu.

Hunt je za Anadoliju kazao da su slobodni mediji veoma važan segment razvoja demokratije u svakoj državi.

On tvrdi da slobodni mediji imaju ključnu ulogu u mirnoj tranziciji vlasti u svim zemljama, kao i u osiguranju prava da birači slobodno glasaju na izborima.

Mediji stu važan segment razvoja

“Slobodni mediji sprečavaju i privođenja i hapšenja ljudi koja se događaju bez provedbe adekvatnih pravnih procesa. Zato su mediji stvarno važan segment razvoja demokratije. Velika Britanija i Kanada žele zagovarati i promovirati taj važni princip”, rekao je Hunt.

Konferencija o globalnoj slobodi medija počela je u srijedu u Londonu, a učesnici su kritizirali stanje u toj oblasti.

Posebno su istakli neprihvatljivo pasivne i blage reakcije svjetskih lidera na brutalno ubistvo i uništavanje posmrtnih ostataka novinara Khashoggija.

Na Konferenciji učestvuje 60 ministara i oko 1.500 novinara iz blizu 100 država.

Izvor: Agencije