ISIL u videu prijeti Recepu Tayyipu Erdoganu

Turski predsjednik dobio prijetnje od ISIL-a (EPA)

Organizacija Islamska država Irak i Levant (ISIL) zaprijetila je turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu u videosnimci objavljenoj u srijedu navečer koju je uputila navodna podružnica ISIL-a u Turskoj. 

“Hej, Erdogane, arogantni tiranine Turske, nemoj misliti da su mačevi vojnika halifata daleko od tebe”, rekao je pripadnik ISIL-a na turskom, okružen dvojicom muškaraca koji drže automatske puške, piše agencija Hina.

Prekrivenih lica, borci su se obvezali na odanost vođi ISIL-a Abu Bakr al Bagdadiju u videu koji prikazuje zastavu ISIL-a i raketni bacač u pozadini.

“Znaj da ti stajanje pored redova križara neće pomoći protiv vojnika halifata”, poručuju Erdoganu.

Racije u Turskoj

Video je objavljen manje od tri mjeseca nakon što se al Bagdadi pojavio u videu držeći mapu s imenom  “Vilajet Turska” (pokrajina Turska na arapskom). Mapa je naznačivala u to vrijeme kako se očekuje da ISIL izvede napade i proširi operacije u Turskoj.

Zadnji veliki napad ISIL-a u Turskoj bio je na Novu godinu 2017. u istanbulskom noćnom klubu, u kojemu je ubijeno 39 ljudi.

Turske vlasti su u racijama u junu uhvatile 20 osumnjičenih boraca ISIL-a, koji su navodno planirali skorašnje terorističke napade, objavila je državna novinska agencija Anadolija.

Skupina će se “nastaviti boriti dok vjera Alahova ne zavlada svijetom”, zaključio je muškarac u videu omalovažavajući američke operacije protiv mreže u Siriji i Iraku.  

Izvor: Agencije