Holandski veterani odlučili da tuže državu zbog Srebrenice

Holandija je oslobođena odgovornosti za stradanje Srebreničana koji nisu bili unutar baze holandskog bataljona u Potočarima (EPA)

Grupa veterana iz holandskog bataljona UNPROFOR, koja je 1995. činila dio UN-ovih mirovnih snaga u zoni Srebrenice, ponovo pokreće tužbu protiv Vlade Holandije, kojom traže vraćanje časti, izvinjenje i isplatu simbolične odštete, prenio je holandski dnevni list AD.

Advokat veterana, Michael Rupert, izjavio je da su holandski vojnici bili poslati u “nemoguću misiju”.

“Država je poslala te vojnike u nemoguću misiju i ondje ih napustila”, rekao je Rupert.

Rupret je ranije rekao da je vojnicima tokom tih događaja u Srebrenici nanijeta velika šteta, tjelesne, psihološke i finansijske, kao i njihovim društvenim životima.

Najavljena istraga

Prije tri godine se oko 230 veterana okupilo u namjeri da pokrenu tužbu protiv Holandije, ali su odustali prošle godine kada je ministrica odbrane Ank Bijleveld najavila istragu povodom problema sa kojima se holandski veterani iz Srebrenice još uvijek suočavaju. 

Iako ministrica i dalje vodi razgovore sa radnom grupom bivših mirovnjaka, izvjestan broj veterana ima utisak da se ništa konkretno ne preduzima, objasnio je advokat Rupert.

U ovom trenutku oko dvadeset vojnika namjerava ponovo pokrenuti tužbu protiv vlade Holandije, a njihov zastupnik očekuje da će se grupi pridružiti još oko stotinu veterana.

Izvor: Agencije