Britanija zabrinuta zbog ponašanja Irana, prati situaciju s tankerom

Velika Britanija, Mornarica, Ratni brodovi, Ratni brod, Weestminster
Iranski predsjednik upozorio je Veliku Britaniju da će snositi 'posljedice' zbog zapljene iranskog tankera u Gibraltaru (EPA)

Velika Britanije zabrinuta je zbog pokušaja iranskih brodova da zaustave naftni tanker u Hormuškom tjesnacu i poziva na smirivanje napetosti, saopćio je u četvrtak glasnogovornik premijerke Therese May.

Kako je ranije naveo, tri broda, za koje se vjeruje da pripadaju iranskoj Revolucionarnoj gardi, približila su se britanskom tankeru u vlasništvu British Petroleuma, nastojeći mu omesti prolaz, ali nakon upozorenja sa britanskog ratnog broda, koji je bio u pratnji, iranski brodovi su se povukli sa mjesta događaja.

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt je za Al Jazeeru izjavio da London prati situaciji oko svog tankera te da je ponosan kako je Kraljevska mornarica reagirala, bez eskalacije napetosti, aludirajući na ratni brod “HMS Montrose”, koji je bio prisiljen stati između iranskih brodova i britanskog tankera i izdati verbalna upozorenja iranskim brodovima, nakon čega su se oni povukli.

Teheran demantira incident

I ministrica odbrane Penny Mordaunt pohvalila je Kraljevsku mornaricu zbog poštivanja međunarodnog zakona, odnosno pomaganja komercijalnom brodu da neometano prođe kroz Hormuški tjesnac.

“Zahvaljujem Kraljevskoj mornarici na profesionalizmu, poštivanju međunarodnog zakona i podršci slobodnoj plovidbi brodskom rutom koja je ključna za globalnu trgovinu”, kazala je ministrica.

Iranska Revolucionarna garda opovrgnula je u četvrtak ujutro da se zbio izgred u Hormuškom tjesnacu s britanskim tankerom, ali nije propustila zaprijetiti da će Velika Britanija i SAD “gorko zažaliti” što su prošle sedmice zaplijenili iranski tanker “Grace1” u vodama ispred Gibraltara, pod sumnjom da krši sankcije prevozeći sirijsku naftu.

Iranski komandant Ali Fadavi osudio je “glupost” tog čina, “odlike koja ne manjka američkom predsjedniku [Donaldu Trumpu], a u određenoj mjeri i Britancima”.

“Nije bilo nikakvog sukoba sa stranim brodovima, uključujući britanske, u zadnja 24 sata”, navela je Revolucionarna garda u saopćenju, koje je objavila njiova novinska agencija Sepah News.

Iranski šef diplomatije Mohammad Javad Zarif osudio je “neutemeljene navode plasirane kako bi se stvorile napetosti”, prenijela je službena iranska agencija Irna.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani upozorio je u srijedu Veliku Britaniju da će snositi “posljedice” zbog zapljene iranskog tankera u Gibraltaru.

Moguća iranska odmazda

Mohsen Rezai, bivši komandant Revolucionarne garde, napomenuo je da bi Iran mogao zaplijeniti britanski tanker kao odmazdu za britansku akciju.

I ministar odbrane Amri Hatami rekao je da zapljena broda “Grace 1” neće ostati “bez odgovora”.

Napetosti u Zaljevu rastu od kako se američki predsjednik u maju 2018. godine povukao iz međunarodnog sporazuma između šest svjetskih sila i Teherana, kojim se Iran obavezuje prekinuti program razvoja nuklearnog oružja u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Uz povlačenje iz sporazuma, Trumpova administracija obnovila je sankcije Iranu, koji prijeti da će prestati poštivati svoje obaveze iz sporazuma ako Evropa ne održi svoja obećanja dana Teheranu da će ga zaštiti od američkih sankcija.

Izvor: Agencije