Rouhani prijeti Britaniji zbog zapljene iranskog tankera

Britanska kraljevska mornarica tanker je zadržala kod Gibraltara prošle sedmice, te ga zaplijenila (EPA)
Britanska kraljevska mornarica tanker je zadržala kod Gibraltara prošle sedmice, te ga zaplijenila (EPA)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani rekao je u srijedu da će se Velika Britanija suočiti s „posljedicama“ zbog zapljene iranskog naftnog tankera. 

Iran je zatražio hitno oslobađanje supertankera Grace 1, koji je britanska kraljevska mornarica zadržala kod Gibraltara prošle sedmice, te zaplijenila zbog sumnje da su kršili sankcije transportom nafte u Siriju. 

„Vi (Britanija) ste pokretači nesigurnosti i kasnije ćete shvatiti koje su posljedice“, rekao je Rouhani nakon sastanka vlade, prenosi Hina. 

„Sada ste toliko beznadni da ćete, kada se jedan od vaših tankera bude trebao kretati u našoj regiji, morati povesti svoje fregate (za pratnju) jer ste uplašeni. Zašto onda činite takve stvari (zapljene)? Umjesto toga, trebali ste dopustiti nastavak plovidbe kako bi bili sigurni“, rekao je Rouhani. 

‘Ne brinite zbog nas, već zbog SAD-a’

Iranski predsjednik je, također, poručio da će se iranskom odlukom o povećanju nivoa obogaćivanja urana proizvoditi gorivo za elektrane i ostvarivati drugi mirni ciljevi te da je to u okviru iranskog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama iz 2015. 

Iranski predsjednik održao je govor dan nakon što su evropske sile optužile Iran zbog „provođenja aktivnosti koje su proturječne obvezama“ unutar nuklearnog sporazuma i pozvale na hitan sastanak potpisnika sporazuma. 

„Vi (Evropljani) se ne trebate brinuti zbog Irana, već zbog SAD-a koji je narušio cijeli sporazum i potkopao međunarodne obaveze“, rekao je Rouhani. 

Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Rusija, Kina i Iran i dalje su potpisnice sporazuma koji je SAD napustio prošle godine. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO