Irska neće uvoditi provjere na granici sa Sjevernom Irskom

Granica između Irske, kao članice Evropske unije, i Sjeverne Irske najspornija je tačka Brexita (EPA)
Granica između Irske, kao članice Evropske unije, i Sjeverne Irske najspornija je tačka Brexita (EPA)

Ako Velika Britanija napusti Evropsku uniju bez sporazuma, Irska neće uvesti nikakva fizička ograničenja uzduž svoje, sada otvorene granice sa Sjevernom Irskom, koja je dio Velike Britanije, ali će morati “negdje poduzeti neke mjere” kako bi zaštitila evropsko jedinstveno tržište, najavio je irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney.

“Nećemo uvoditi provjere na granici, niti išta blizu tome, ali trenutno s Evropskom komisijom razmatramo kako ćemo na stvarni i provjerljiv način moći osigurati da se zaštiti integritet jedinstvenog tržišta”, rekao je Coveney.

“Iskreno govoreći, morat ćemo negdje poduzeti neke mjere u našoj ekonomiji kako bi zaštitili integritet proizvoda koji će se prodavati van Irske”, dodao je ministar.

Najspornija tačka pregovora

Kako upravljati kopnenom granicom između Irske, kao članice EU-a, i Sjeverne Irske, uključujući i takozvani backstop, rješenje kako bi se spriječio povratak sistemskih kontrola – i dalje ostaje najspornija tačka “razvoda” Londona i Brisela.

Upravo o tom pitanju kandidati za funkciju britanskog premijera, nakon što je premijerka Theresa May podnijela ostavku, žele ponovno pregovarati s Unijom.

Izvor: Agencije


Povezane

Šestomjesečnom odgodom izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, barem je nakratko popustila napetost zbog neizvjesnosti cijelog procesa. Jedno od spornih pitanja u vezi s Brexitom je granica Sjeverne Irske i Republike Irske. Sve strane ističu da im je cilj spriječiti ponovno uspostavljanje granice. Međutim, mnogi u Sjevernoj Irskoj u to nisu uvjereni.   

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO