IPI predlaže korake za poboljšanje slobode medija

IPI je u 11 tačaka naveo prijedloge za preduzimanje kredibilnih koraka radi poboljšanja slobode medija (EPA)

Međunarodni press institut – IPI pozvao je zemlje učesnice konferencije posvećene slobodi medija u Londonu da javno osude nasilje nad novinarima i kršenje medijskih sloboda, kao i da osiguraju detaljnu i nezavisnu istragu takvih incidenata.

IPI je u 11 tačaka naveo prijedloge za preduzimanje kredibilnih koraka radi poboljšanja slobode medija, prenosi Tanjug.

Predstavnici 33 medijske kuće i organizacije sastale su se u utorak Londonu, uoči dvodnevne konferencije, i pozvale sve zemlje učesnice da osiguraju zaštitu i sigurnost svih novinara i medijskih radnika, u skladu s postojećim obavezama i međunarodnim standardima.

Procesuirati ubistva novinara

Ta grupa, koja predstavlja i sarađuje sa stotinama hiljada novinara i medijskih radnika, ističe da će nova obećanja sa konferencije biti kredibilna samo ako se odmah oslobode zatvoreni novinari, zaustavi ubijanje, napadi i klevete na račun novinara, kao i da se istraže i procesuiraju sva ubistva novinara.

Također, IPI traži da se osigura da medijski radnici budu uključeni u inicijative za zaštitu novinara, kao i da se osiguraju vize i azil ugroženim novinarima.

IPI, kako je navedeno u saopćenju, traži da zemlje učesnice budu posvećene transparentnoj provedbi Plana Ujedinjenih naroda o sigurnosti novinara, uključujući uspostavljanje efikasnih nacionalnih sigurnosnih mehanizama i jače, odgovorne i dostupne političke koordinacije u ključnim tačkama u nadležnim agencijama i programima UN-a.

IPI poziva i na podršku radu medijske zajednice i građanskog društva u promoviranju i zaštiti medijskih sloboda, sigurnosti novinara, finansijskoj i ekonomskoj održivosti medija i omogućavanje okruženja za medijski pluralizam kao i pristup informacijama, posebno u vremenu digitalizacije.

U Londonu će u srijedu početi dvodnevna globalna konferencija, posvećena slobodi medija, a glavne teme su izgradnja povjerenja u medije i borba protiv dezinformacija, održivost medija, nacionalni okviri i zakonodavstvo, kao i zaštita i krivično gonjenje predstavnika medija.

Pažnja globalne javnosti

Konferencija je dio međunarodne kampanje da se privuče pažnja globalne javnosti na pitanje slobode medija i poveća cijena koju moraju da plate oni koji je pokušavaju ograničiti.

U interaktivnim panel diskusijama, kako je najavljeno, učestvovat će lideri iz cijelog svijeta, predstavnici medijske industrije, novinari, kao i predstavnici civilnog društva i akademske zajednice.

Izvor: Agencije