Hamas pokrenuo iznenadnu vježbu spremnosti

U saopćenju palestinskih frakcija u Gazi je navedeno da su snage sigurnosti mobilizirane i da su u pripravnosti da se provjeri spremnost (EPA)
U saopćenju palestinskih frakcija u Gazi je navedeno da su snage sigurnosti mobilizirane i da su u pripravnosti da se provjeri spremnost (EPA)

Palestinski Hamas koji vlada Pojasom Gaze pokrenuo je iznenada vježbu da “provjeri spremnost” svojih snaga “za slučaj pokušaja da se naruši javni red i stabilnost”, rekli su izvori u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

U izvještajima palestinskih medija se navodi da su sigurnosne snage Hamasa proglasile pripravnost na najvišem nivou i da su mobilizirane sigurnosne snage, prenosi Beta.

Udruženje ribolovaca je reklo da su pomorske snage Hamasa uvele  blokadu do daljeg, apelirajući na sve ribolovce koji su isplovili da se vrate na obalu.

U zajedničkom saopćenju palestinskih frakcija u Gazi je navedeno da su snage mobilizirane i da su u pripravnosti da se provjeri spremnost, a da informacije sa terena pokazuju da je rezultat pozitivan i da je odgovor valjan, prenijeli su izraelski mediji.

Vježba je pokrenuta dan nakon što je izraelska vojska otkrila tunel ispod granice  s Pojasom Gaze koji ulazi na teritoriju Izraela ali se ne koristi.

Pojačana napetost

Istog dana je izraelska vojska oborila jednu bespilotnu letjelicu koja je ušla u izraelski zračni prostor.

Uprkos nastojanjima da se učvrsti zatišje napetost je pojačana na granici Gaze u posljednjim sedmicama.

U petak je Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze saopćilo da je gotovo 40 Palestinaca ranjeno u masovnim protestima kraj granične ograde i da su četvorica demonstranata pokušala preći preko granice, a dvojica su uhapšena.

Baloni sa zapaljivim materijalom izazvali su gotovo 100 požara u izraelskom pograničnom području krajem juna.

U naseljima na jugu Izraela izraženo je nezadovoljstvo zbog što izraelska vlada ne preduzima akciju protiv izazivanja požara.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u rekao da se Izrael sprema na “veliku vojnu operaciju ako je neophodno” iako njegovoj vladi više odgovara zatišje.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO