Brexit bez sporazuma je rizik da se Britanija raspadne

David Lidington
Ministri su slušali u tišini Davida Lidingtona dok je ispitivao stanje nacije (EPA)

Vlada britanske premijerke Therese May upozorena je da u slučaju Brexita bez sporazuma postoji realan rizik od raspada Velike Britanije, pri čemu bi sve četiri nacije krenule svojim putem.

David Lidington, de facto zamjenik britanske premijerke, rekao je ministrima da mogućnost neuređenog izlaska iz Europske unije “pojačava” izazov da Velika Britanija ostane zajedno, prenio je Financial Times.

Lidington je upozorio da pokret za neovisnost u Škotskoj predstavlja “značajan i urgentan politički izazov”, koji bi se povećao ako bi Škotska nacionalna stranka osigurala većinu na izborima 2021. godine.

U vladinom dokumentu, u koji je Financial Times imao uvid, Lidington je naveo da je nedavno povećanje podrške Socijaldemokratskoj stranci u Walesu Plaid Cymru potvrdilo da “ne mogu biti zadovoljni odnosom Walesa prema Uniji i neovisnosti”.

Upozorenje budućem premijeru 

U velikom upozorenju o utjecaju Brexita na Sjevernu Irsku, Lidington je ukazao na zahtjeve za “glasanjem o granici”, koje bi moglo dovesti do ujedinjenja Irske, naročito jer umjerene glasače privlači socijalna liberalizacija u Irskoj.

“Brexit bez sporazuma, koji bi tražio da se nužno uvede izravna uprava Londona nad Sjevernom Irskom, dodatno bi zaoštrio situaciju”, naveo je Lidington.

Ministri su slušali u tišini Lidingtona dok je ispitivao stanje nacije, s jasnim upozorenjem budućem premijeru da ne ugrozi “integritet” zemlje.

Lidington je rekao vladi kako su nedavna istraživanja pokazala da su Englezi ravnodušni prema Uniji, dok se u Walesu, gdje se zahtjevi za neovisnošću uglavnom prigušuju, raspoloženje mijenja.

On je rekao da u Walesu sve više raste percepcija da vlada Velike Britanije nije podržala ključne industrije, upozoravajući da su nedavne odluke Hitachija da obustavi rad na Wylfa nuklearnoj elektrani i odluku Forda da zatvori svoju tvornicu Bridgend pokrenule taj osećaj.

Izvor: Agencije